Voeding voor verkouden kinderen - TCM-tips
antivirale voeding, Tips, Voeding bij verkoudheid, voeding voor gezonde longen

Voeding voor verkouden kinderen | TCM-tips

Met de juiste voeding genezen kinderen sneller van virussen, zoals een verkoudheid. Kies ingrediënten die verwarmen, de longen versterken, de keel verzachten en antivirale eigenschappen hebben. Hieronder vind je voedingsmiddelen en links naar recepten die helpen bij verkoudheden, maar ook de voeding die je beter vermijdt. Deze tips zijn gebaseerd op de Traditionele Chinese geneeskunde (TCM).

Ontbijt

 • Gierstpap met appel en peer is het ideale ontbijt tijdens de koudere maanden: verwarmend, licht verteerbaar en heilzaam voor de longen. Bovendien helpt gierst jonge kinderen om hun lichaamstemperatuur te reguleren.
 • Havermoutpap: Tarwe droogt de longen uit, maar haver heeft een heilzaam effect op de longen. Gebruik plantaardige melk, bij voorkeur havermelk of amandelmelk verrijkt met calcium. Koemelk kan de slijmvorming bevorderen. Serveer met honing.

Middagmaal

 • Kippensoep met lente-ui en gember: Verse kippensoep versterkt het lichaam en beschermt tegen virussen. Lente-ui en gember worden in de Traditionele Chinese geneeskunde gebruikt om verkoudheden te bestrijden. Je kan stukjes kip, rijst(noedels) of havervlokken toevoegen.
 • Speltbrood met honing of jam. Een sneetje kipfilet is ook prima, en lekker met wat honing. Vermijd pindakaas en choco.

Fruit

 • Maak eens warm fruit klaar: warme zoete peer of appel. Appels en peren zijn uitstekend voor de longen. Maar je eet ze het best warm, anders hebben ze een verkoelend effect. Dat wil je net vermijden bij een verkoudheid. Verwarm ze in een bodempje water tot je zachte stukjes of moes krijgt. Voeg gerust wat rock sugar of rietsuiker toe. Die bevochtigt de longen. Gojibessen passen er ook prima bij en leveren extra antioxidanten.
 • Kaki, banaan of blauwe bessen zijn ook een goede keuze. Vermijd fruit dat de keel kan irriteren, zoals druiven, sinaasappel, papaja en ananas.

Tussendoortje

 • Kies voor speculaas of peperkoek, droge koeken of cake in plaats van koeken met chocolade. Chocolade stimuleert de vorming van geel-groene slijmen.
 • Rijstpap of rijstgriesmeelpudding met plantaardige melk. Rijst bevochtigt de longen. En gezonde longen zijn vochtige longen. Vermijd yoghurt en kwark, want ze zijn verkoelend en kunnen de slijmvorming bevorderen.

Avondmaal

 • Kies voor rijst, aardappelen of zoete aardappelen in plaats van pasta of quinoa.
 • Paddenstoelen zijn een superfood voor de longen. Shiitake’s hebben ook nog eens antivirale eigenschappen. Zilveroor is misschien wel de allerbeste paddenstoel voor de longen, maar is moeilijker te vinden.
 • Appelmoes: Maak appelmoes met wat rietsuiker om de longen te ondersteunen. Je kan wat kaneel toevoegen, dat is antibacterieel, slijmoplossend, verwarmend en verzacht keelpijn. Gebruik Ceylon-kaneel, want die bevat veel minder coumarine dan gewone kaneel. Coumarine is giftig in grote hoeveelheden, zeker voor kinderen.
 • Zoete groenten (element ‘aarde’) zijn heel erg belangrijk voor groeiende kinderen. Kies aardappel, wortel, erwten, pastinaak, pompoen of venkel. Vermijd zure en moeilijk verteerbare groenten, zoals tomaat, paprika en rauwe groenten. Want verteren vergt zeer veel energie. Energie die je kind beter kan gebruiken om te genezen. Maak dus bijvoorbeeld 5-elementen-wortelpuree met lente-ui.
 • Stoofpotje met een snuifje gember, kurkuma, tijm, rozemarijn, kruidnagel of knoflook: Vlees dat lang heeft staan pruttelen is uitstekend om op te warmen en te energetiseren. De opgesomde kruiden zijn verwarmend en antiviraal en/of antibacterieel. Gebruik echter niet te veel kruiden, want jonge kinderen kunnen die moeilijk verteren. Een lijst van antivirale voedingsmiddelen vind je in dit artikel.

Drank

 • Water, water en nog eens water
 • Slappe kruidenthee: kamille, tijm of pepermunt, met wat honing
 • Warme citroen: een kop warm water met het sap van een halve citroen en rietsuiker. Geef niet meer dan 1 kop per dag, want citroen is moeilijk verteerbaar.
 • Warme havermelk is het beste alternatief voor koemelk bij een verkoudheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s