Hoge levensverwachting in Okinawa door een aardappel?

Paarse zoete aardappels werden ontwikkeld in Okinawa en zijn wellicht een van de redenen van de uitzonderlijk hoge levensverwachting daar. Ze zijn een fantastisch superfood omdat ze rijk zijn aan vezels, vitaminen, mineralen en krachtige antioxidanten. Paarse zoete aardappelen bevatten 150 % meer antioxidanten dan blauwe bessen. Bovendien zijn ze zoeter dan de witte, gele en oranje zoete aardappels. Daardoor zijn ze heerlijk in desserts.

Gezondheidsvoordelen van paarse zoete aardappel

Antioxidanten

Paarse zoete aardappel bevat anthocyaan, hetzelfde pigment dat kleur geeft aan blauwe bessen, rode kool, paarse wortelen, paarse bloemkool en kersen. Dit pigment is zeer rijk aan antioxidanten, die vrije radicalen bestrijden en oxidatieve stress in het lichaam verlagen. Oxidatieve stress kan allerlei aandoeningen veroorzaken, waaronder DNA-schade en een gestoorde celdeling (kanker).

Vitamines en mineralen

Paarse zoete aardappelen zijn bijzonder rijk aan vitamine A, B3, C, mangaan en calcium. Een portie van 100 g bevat 40 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.

Bloeddruk

Paarse zoeten aardappelen zijn rijk aan kalium, dat helpt om de bloeddruk te reguleren. En er zijn aanwijzingen dat de krachtige antioxidanten zouden helpen om een te hoge bloeddruk te verlagen.

Jicht en nierstenen

Anthocyaan, het antioxidant dat rijkelijk aanwezig is in alle paarse groenten, verlaagt het urinezuurgehalte. Een te hoog urinezuurgehalte kan nierstenen en jicht veroorzaken.

Waar kan je paarse zoete aardappel kopen?

De Japanse variëteit ‘beni imo’ vind je amper in het Westen. Hier vind je wel zijn neefje, de Stokes Purple sweet potato. Beide hebben paars vruchtvlees. De Stokes Purple sweet potato heeft een paarse schil, terwijl de beni imo een beige schil heeft en donkerder paars, bijna blauw vruchtvlees heeft. Je vindt paarse zoete aardappel bij Bioplanet, in de grotere Aziatische supermarkt en online.

Recepten met paarse zoete aardappel

Paarse zoete aardappel is zo zoet dat hij in Japan vaak gebruikt wordt in desserts. Daarnaast is hij ook heerlijk in stoofpotjes, curry’s en puree. Hij geeft snel een verzadigd gevoel. Je hebt er dus niet veel van nodig. Probeer deze recepten eens: