Paarse zoete aardappels werden ontwikkeld in Okinawa en zijn een van de redenen van de uitzonderlijk hoge levensverwachting daar. Ze zijn een fantastisch superfood omdat ze rijk zijn aan vezels, vitaminen, mineralen en krachtige antioxidanten. De paarse zoete aardappel is zoeter dan de witte, gele en oranje zoete aardappels. Zo zoet dat hij in Japan vaak gebruikt wordt in desserts. Daarnaast is hij ook heerlijk in stoofpotjes, curry’s en puree.

De zoete aardappel is afkomstig uit Zuid-Amerika en bestaat in verschillende kleuren: wit, geel, oranje, paars en gespikkeld. De paarse variant “beni imo” werd ontwikkeld in Okinawa en bevat anthocyaan, hetzelfde pigment dat kleur geeft aan blauwe bessen, rode kool, paarse wortelen, paarse bloemkool en kersen. Anthocyaan is bovendien zeer rijk aan antioxidanten. De Japanse variëteit vind je amper in het Westen. Hier vind je wel zijn neefje, de Stokes Purple sweet potato. Beide hebben paars vruchtvlees en zitten barstensvol antioxidanten. De Stokes Purple sweet potato heeft een paarse schil, terwijl de beni imo een beige schil heeft en donkerder paars, bijna blauw vruchtvlees heeft. Ga ernaar op zoek in een Aziatische supermarkt of koop ze online.

Gezondheid

Bloeddruk

Paarse zoeten aardappelen zijn rijk aan kalium, dat helpt om de bloeddruk te reguleren.

Vitamines en mineralen

Paarse zoete aardappelen zijn bijzonder rijk aan vitamine A (bètacaroteen). Een portie bevat meer dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Daarnaast zijn ze ook rijk aan vitamine B3, vitamine C en calcium.

Jicht en nierstenen

Anthocyaan, het antioxidant dat rijkelijk aanwezig is in alle paarse groenten, verlaagt het urinezuurgehalte. Een te hoog urinezuurgehalte kan nierstenen en jicht veroorzaken.

Oxidatieve stress

Paarse zoete aardappelen bevatten krachtige antioxidanten die vrije radicalen bestrijden en oxidatieve stress in het lichaam verlagen. Oxidatieve stress kan allerlei aandoeningen veroorzaken, waaronder DNA-schade en een gestoorde celdeling (kanker).