22 tips om je nierenergie te versterken | TCM

Zwakke nierenergie kan leiden tot vermoeidheid, burn-out, verminderde weerstand, allergieën, haaruitval, zwakke concentratie, tinnitus, vruchtbaarheidsproblemen en een laag libido. Versterk je nier-yin en nier-yang met aanpassingen aan je dagelijkse leven, voeding en kruiden.

Rust en beweging bevorderen de nierenergie

 • Zorg voor voldoende rust. Las rustpauzes in en ga op tijd naar bed. Wie een zeer lage nierenergie heeft, kan moeite hebben met inslapen.
 • Vermijd stress. Probeer meditatie of mindfulness om tot rust te komen. Ga stresserende situaties uit de weg. Als autorijden je stress bezorgt, verkies dan de fiets of het openbaar vervoer.
 • Ga elke dag naar buiten in de natuur. Haal de natuur in huis met kamerplanten. Frisse lucht en groen brengen je tot rust.
 • Masseer je voeten elke avond. Dat helpt tegen piekeren, stress en spanning in hoofd en nek. Want wanneer je volledig op je voeten focust, zit je minder in je hoofd. Meer uitleg en een video vind je hier.
 • Kan je moeilijk inslapen doordat je te veel piekert? Leg dan een warm kersenpitkussen aan je voeten. Of neem een warm voetbad voordat je gaat slapen. Zo maak je je hoofd leeg.
 • Doe meridiaanoefeningen om energieblokkades op te heffen en je energie beter te laten stromen. Deze video bevat een workout van 10 minuten die je nierenergie stimuleert. Doe elke dag een sessie, voor de nieren of voor een ander belangrijk orgaan (longen, lever, galblaas, milt, darmen). Want als een orgaan het moeilijk heeft, moeten de andere compenseren. De meridiaanoefeningen uit de video’s zijn afkomstig uit dit boek:
 • Masseer je oren. De oren zijn het uitwendige orgaan dat verbonden is met de nieren. Vandaar dat tinnitus een symptoom is van zwakke nierenergie. Plaats je wijsvinger achter je oor en je middenvinger voor je oor. Masseer met een op- en neergaande beweging. Masseer je oorlellen en trek ze daarbij naar beneden. Dit filmpje toont hoe het moet.
 • Probeer iets nieuws, waag een sprong. Probeer eens een nieuw recept, spreek iemand aan die je niet kent, spring over een grote plas. Succeservaringen verminderen angst en geven je een goed gevoel.

Hou je nieren warm

De niermeridiaan vertrekt vanuit je voeten en doorkruist je hele lichaam. Wanneer je met blote voeten op een koude vloer staat, verspreidt de koude zich langs die weg naar je organen. En als je organen afkoelen, word je snel ziek.

 • Kleed je warm. Hou vooral je buik, rug, voeten en enkels warm. Draag lange sokken in plaats van sneakersokken (behalve tijdens de zomer). Draag pantoffels in huis.
 • Verwarmende, licht verteerbare voeding: Het vraagt veel energie om koude of rauwe voeding te verteren. Vermijd daarom slaatjes, ijs en koude dranken. Wees zuinig met citrusvruchten, want die zijn verkoelend. Drink lauw water, verse soep en thee. Gebruik regelmatig verwarmende kruiden (gember, kaneel, kruidnagel, kurkuma, knoflook). Opmerking: tijdens een hete zomer heb je geen behoefte aan extra verwarmende voeding. Eet gewoon gevarieerd: soms warm, soms koel.

Ontgift je bijnieren met gemberkompressen

Je bijnieren kunnen uitgeput raken door te veel stress. Gember is ontstekingsremmend en bevordert de doorbloeding. Daarom zijn gemberkompressen een goed middel om je bijnieren te ontgiften en bijnieruitputting tegen te gaan.

Voeding voor de nieren

Volgens de 5-elementen-voedingsleer zijn blaas en nieren verbonden met het element water en de smaak ‘zout’. Heb je zin in zout? Luister daar dan maar naar, want het zijn je nieren die je vertellen dat ze iets nodig hebben.

 • Bottenbouillon. Maak bouillon van beenderen (kip, rund, varken, schaap, …). Hoe langer je de bouillon laat koken, hoe krachtiger hij wordt. Bottenbouillon wordt ook wel ‘vloeibaar goud’ genoemd. Zoek het maar eens op.
 • Vis en zeevruchten. Elke soort is goed.
 • Bonen en peulvruchten. Tuinbonen, kidneybonen, adukibonen, linzen.
 • Zwart sesamzaad, walnoten, kastanjes, gierst, haver.
 • Zout of sojasaus, met mate.
 • Vermijd suiker, kunstmatige zoetstoffen, koffie en alcohol.

Als je zelf wil nagaan welke organen of elementen jouw symptomen veroorzaken, kan je aan de slag met het boek “Blijvend meer energie volgens de vijf elementen”. Het bevat opdrachten, checklists en heel wat tips om je lichaam weer in balans te brengen:

Kruiden en supplementen die de nierenergie versterken

 • Gojibessen stimuleren de lever en nieren en zijn rijk aan ijzer. Gebruik maximaal 1 theelepel per dag. Voeg ze bv. toe aan je kamillethee, rodedadelthee of muesli.
 • Guldenroedethee houdt een grote schoonmaak in je blaas en nieren. Deze thee helpt o.a. bij blaasproblemen, vochtophoping en goedaardige prostaatvergroting. Lees hier meer over guldenroede.
 • Blaas- en nierthee van het merk Piramide. Dit is een versterkende thee die goed is voor de blaas en nieren. Drink er niet te veel van, want de verwarmende ingrediënten (kurkuma en venkel) kunnen ertoe leiden dat je te ‘heet’ wordt. Dan kan je puistjes, aften en vapeurs krijgen.
 • Supplementen voor de nieren. Deze drie supplementen zijn krachtige middeltjes om de nieren te versterken. Ze kunnen helpen om een burn-out te voorkomen of behandelen. Lees goed de indicaties en laat je adviseren om het kruid te vinden dat het best past bij jouw situatie. Neem er niet te veel van, want je lichaam moet het allemaal kunnen verwerken. Begin met de minimale dosis. Ben je hoogsensitief? Dan neem je beter een nog lagere dosis, bv. een 1/2 of 1/4.
  • Maca: helpt bij vermoeidheid, stress, zwakke concentratie, slechte bijnierfunctie, hormonaal onevenwicht, bevordert vruchtbaarheid en libido. Neem maca ’s morgens, want het geeft energie. Een mogelijke bijwerking van maca zijn problemen met de schildklier. Lees hier meer over maca.
  • Rhodiola: helpt bij burn-out, vermoeidheid, stress, prikkelbaarheid, slaapproblemen, bevordert het uithoudingsvermogen, werkt antidepressief en kalmerend. Lees hier meer over rhodiola.
  • Ashwaganda: helpt bij burn-out, vermoeidheid, stress, zwakke concentratie, bloedarmoede, vermagering, hormonaal onevenwicht, werkt antidepressief en ontstekingsremmend. Hou er rekening mee dat het een maand kan duren voordat je effect voelt van dit supplement. Lees hier meer over ashwaganda.

Nieren en emoties

De emotie die verbonden is aan de nieren is angst. Ben je angstig, gespannen en pieker je veel? Dat is een teken van zwakke nierenergie. Door je nieren te versterken, ga je minder piekeren. En omgekeerd: door minder te piekeren gaat je nierenergie verbeteren.

 • Stop met piekeren. Piekeren over alles wat verkeerd kan gaan, vraagt veel energie en bezorgt je alleen maar stress. Toch kan het moeilijk zijn om ermee te stoppen. Lees dan “Recepten om in de puree te raken”, een confronterend hulpmiddel om positiever in het leven te staan. Want als je precies weet wat je moet doen om ongelukkig te zijn, weet je ook hoe je dat kan vermijden.