Zet virussen buitenspel met voeding, gewoonten en antivirale Chinese thee - TCM
antivirale voeding, Tips, Voeding bij verkoudheid, voeding voor gezonde longen

Bestrijd virussen met voeding, gewoonten en antivirale thee – TCM

Voorkom of bestrijd virale infecties zoals griep of verkoudheid via voeding, gewoonten en beweging. Vooral tijdens seizoensovergangen zijn we vatbaar voor virussen. Dan is het belangrijk om licht verteerbare, verwarmende en antivirale voeding te kiezen, je warm te houden en stress te vermijden. Versterk je longen zodat ze weerbaarder zijn tegen de virussen die langs de luchtwegen binnenkomen. Voel je toch een virus opkomen? Drink dan antivirale thee om het virus in de kiem te smoren.

Versterk je longen om virussen te voorkomen

De longen spelen volgens de Traditionele Chinese geneeskunde (TCM) een belangrijke rol in het immuunsysteem. Dit is het orgaan dat het meest wordt blootgesteld aan aanvallen van ziektekiemen van buitenaf. Jonge kinderen hebben bijvoorbeeld vaak last van neus- keel- en oorproblemen omdat hun longen nog niet volgroeid zijn. Versterk dus je longen:

 • Hydrateren: Je longen moeten vochtig zijn. Dat betekent voldoende water drinken en droge lucht (door verwarming, airconditioning, rook) beperken. Zorg er zeker voor dat je de slaapkamer verlucht en de verwarming ’s nachts uitzet. Anders adem je de hele nacht droge lucht in.
 • Sporten: Regelmatig sporten verbetert de longenergie. Kies voor sporten waarbij je je longen goed openzet: lopen, fietsen, zwemmen, … of yoga.
 • Voeding: Daikon, paddenstoelen, amandelen, lotuswortel en zilveroortjes (‘white fungus’) zijn superfoods voor de longen. Om de longen te hydrateren, eet je rijst, haver en gierst in plaats van quinoa, tarwe of boekweit. En kies je appelen, peren en kaki’s in plaats van citrusvruchten.
 • Meer tips om je longen te versterken lees je in dit artikel.

Versterk je spijsvertering

De gezondheid van je maag, milt en darmen is belangrijk voor je immuunsysteem. Voeding verteren, vraagt veel energie. Seizoensveranderingen eisen ook veel van je lichaam. Kies dus voor licht verteerbare voeding. Want een zwakke maag is ook gevoeliger voor buikgriep.

 • Eet veel zoete groenten, want die zijn goed voor je maag en milt. Bijvoorbeeld: wortel, zoete aardappel, pompoen, pastinaak, schorseneren, broccoli, courgette, aubergine, erwten, kolen, maïs.
 • Kies voor versterkende voeding, zoals verse kippenbouillon, stoofpotjes, noten en zaden, gierst, quinoa, amarant.
 • Vermijd belastende en moeilijk verteerbare voeding, zoals tomaten, paprika’s, citrusvruchten, koffie, alcohol, rauwe groenten, rauwe vis, pikante, gefrituurde of vettige voeding. Chocolade bevordert de vorming van toxisch slijm. Melkproducten zijn verkoelend en kunnen ook de slijmvorming stimuleren. Suiker is slecht voor je darmflora.
 • Voeg wat gember toe aan je gerechten. bevordert de spijsvertering, heeft een verwarmend effect en antivirale eigenschappen.
 • Drink regelmatig kamillethee (goed voor maag en darmen) in plaats van zwarte thee of koffie (belastend).
 • Drink een kopje venkelthee of gemberthee na een zware maaltijd, om de spijsvertering te bevorderen.
 • Eet bewust: laat je smartphone links liggen en zet de tv uit. Concentreer je op je eten, kauw goed en langzaam. Let op dat je je niet overeet.
 • Beweeg: doe deze workout om je immuunsysteem te versterken via maag en darmen.

Warmte versterkt je weerstand

Koude is een ziektetrigger. Als je blootgesteld bent aan een virus, blijft dat virus een tijdje in je lichaam. Als je weerstand goed is, word je niet ziek. Maar als je het koud krijgt en je organen afkoelen, krijgt het virus vrij spel. Hou je dus warm met warme kleding en verwarmende voeding. Dit is extra belangrijk voor kleine kinderen en ouderen, die hun warmtehuishouding moeilijk kunnen regelen, en voor koukleumen.

 • Hoofd en nek: trek je muts over je oren en tot aan je wenkbrauwen. De meeste warmte verlies je via je hoofd, en je voorhoofd hoort daar ook bij.
 • Voeten, buik en onderrug: ruil je sneakersokken tijdig om voor lange exemplaren en draag in huis altijd pantoffels. Sokken houden de koude van de vloer onvoldoende tegen. De koude die binnenkomt via je voeten, stijgt op via je niermeridiaan en verspreidt zich naar je organen.
 • Verwarmende voeding: drink verse soep en kruidenthee. Gebruik lente-ui, zoete groenten en verwarmende kruiden (verse gember, kaneel, kruidnagel, kurkuma).
 • Kookmethode: stoofvlees dat een paar uur heeft staan pruttelen heeft een veel beter verwarmend en versterkend effect dan een kant-en-klare maaltijd uit de microgolfoven. Stomen, koken en in de oven bereiden zijn de beste methodes om warmte in je voeding te brengen. Vermijd te veel vetstoffen, scherp aanbakken en grillen, want dan wordt je voeding te heet op een belastende manier.
 • Zweten: volgens de Traditionele Chinese geneeskunde is zweten de snelste manier om een virus uit je lichaam te krijgen. Span je niet te veel in als je ziek bent, maar trek bv. een extra trui aan in bed. Let op dat je het niet koud krijgt in bezwete kleding.

Antivirale voeding en antivirale thee

Kook regelmatig met antivirale voeding: shiitake, lente-ui, gember, knoflook (met mate), kaneel, tijm, rozemarijn, zoethout, vlierbes, appelazijn. Meer uitleg over deze antivirale ingrediënten vind je in dit artikel.

Op mijn blog vind je heel wat recepten met antivirale voeding. Van gierstpap en kippensoep tot shiitake met quorn.

Drink antivirale thee als je een virus voelt opkomen.

Kam Wo Tea - Chinese antivirale thee - Superpandafood

Kam wo tea is 24-kruidenthee die goed werkt tegen virussen op de luchtwegen en bij buikgriep. Drink hem preventief of zodra de symptomen ontstaan. Doe er gember en een lente-uitje bij voor het beste effect. Laat 5 minuten trekken, zeef de thee en drink op. Deze thee is licht verkoelend. Koukleumen moeten dus zeker gember toevoegen. Je vindt deze thee in de Chinese supermarkt (bv. Sun Wah) of online (bv. Orientalweb)

Xiasangju chong ji - Chinese antivirale thee

Xiasangju is een antivirale thee van drie soorten bloemen (bijenkorfje, moerbei en chrysant). Door zijn sterk verkoelende effect is hij absoluut niet geschikt voor koukleumen. Let sowieso op dat je er niet te veel van drinkt. Als je diarree of hoofdpijn krijgt, moet je er onmiddellijk mee stoppen.

Er is ook Westerse thee die virussen bestrijdt en je immuunsysteem versterkt:

Blaas- en nierthee van Piramide (bevat veel kurkuma)
Immune support van Yogi Tea (bevat echinacea, vlierbes en vitamine C)

Astragalus verwarmt en versterkt de longen

In het overgangsseizoen kan je een supplement met astragalus nemen. Astragalus is de Chinese tegenhanger van echinacea. Deze wortel heeft een antivirale en antibacteriële werking en verbetert het immuunsysteem. Astragalus versterkt de longen, de milt, de lever en het hart. Hij helpt je lichaam om te gaan met seizoensveranderingen en heeft een licht verwarmend effect. In dit artikel vind je meer informatie over astragalus. Je vindt dit supplement bij online-apotheken.

Rust en ontspanning

Je hebt ongetwijfeld al gemerkt dat je sneller ziek wordt als je onder veel stress staat. Vermijd stress en neem tijd om tot rust te komen. Het overgangsseizoen is het ideale moment om naar de wellness te gaan of meditatie of mindfulness uit te proberen. Zorg ook voor voldoende slaap. Als je hoofd ’s avonds maar blijft malen, masseer dan je voeten. Ben je moe door een virale infectie? Luister dan naar je lichaam. Maak je agenda leeg en rust.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s