Virussen voorkomen en bestrijden met voeding, levensgewoonten en antivirale Chinese thee - TCM - Superpandafood
antivirale voeding, Tips, Voeding bij verkoudheid, voeding voor gezonde longen

Zet virussen buitenspel met voeding, gewoonten en antivirale Chinese thee – TCM

Voorkom griep en andere virussen tijdens het overgangsseizoen met licht verteerbare, verwarmende en antivirale voeding, door je warm te houden en stress te vermijden. Versterk je longen zodat ze weerbaarder zijn tegen de virussen die langs de luchtwegen binnenkomen. Voel je toch een virus opkomen? Drink dan Chinese antivirale thee om het virus in de kiem te smoren.

Virussen voorkomen tijdens het overgangsseizoen

1. Voor iedereen

1.1 Versterk de longen

De longen spelen volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) een belangrijke rol in het immuunsysteem. Dit is het orgaan dat het meest wordt blootgesteld aan aanvallen van ziektekiemen van buitenaf. Jonge kinderen hebben bijvoorbeeld vaak last van neus- keel- en oorproblemen omdat hun longen nog niet volgroeid zijn. Versterk dus je longen en je verbetert je immuunsysteem:

 • Hydrateren: Je longen moeten vochtig zijn. Dat betekent voldoende water drinken en droge lucht (door verwarming, airconditioning, rook) beperken. Zorg er zeker voor dat je de slaapkamer verlucht en de verwarming ’s nachts uitzet. Anders adem je de hele nacht droge lucht in.
 • Sporten: Regelmatig sporten verbetert de longenergie. Kies voor sporten waarbij je je longen goed openzet: lopen, fietsen, zwemmen, … of yoga.
 • Voeding: Daikon, paddenstoelen, amandelen, lotuswortel en zilveroortjes (‘white fungus’) zijn superfoods voor de longen. Om de longen te hydrateren, eet je rijst, haver en gierst in plaats van quinoa, tarwe of boekweit. En kies je appelen, peren en kaki’s in plaats van citrusvruchten.

Gierstpap met appel en peer is het ideale ontbijt van het najaar tot de lente. Verwarmend, licht verteerbaar en heilzaam voor de longen.

1.2 Versterk maag en milt

Maag en milt zijn volgens TCM cruciaal om energie uit je voedsel te halen en te transporteren. Dat is extra belangrijk tijdens seizoensveranderingen, want die vragen veel van je lichaam. Zo is een zwakke maag gevoeliger voor buikgriep.

 • Voeding: Belast je lichaam niet te veel en kies voor gemakkelijk verteerbare voeding. Want verteren kost energie, energie die je nu nodig hebt om je te wapenen tegen de koude. Eet veel zoete groenten (van het element ‘aarde’), die volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde maag en milt versterken. Ga voor voeding met een hoge voedingswaarde: veel vitamines, mineralen, antioxidanten en proteïnen. Voeg wat gember toe aan je gerechten. Gember bevordert de spijsvertering, heeft een verwarmend effect en antivirale eigenschappen. Zet regelmatig antivirale voeding op het menu. Eet bijvoorbeeld 1x per week shiitake’s, dit zijn de beste antivirale paddenstoelen, die ook nog eens heel veel proteïnen bevatten. Meer uitleg over de beste antivirale ingrediënten vind je in dit artikel.
 • Eet bewust: Laat je smartphone links liggen en zet de tv uit. Concentreer je op je eten, kauw goed en langzaam. Het verteringsproces begint al in de mond. Door bewust en ontspannen te eten, haal je meer energie uit je voeding. Let op dat je je niet overeet, want dan overbelast je maag en milt.
BELASTEND MOEILIJK
VERTEERBAAR
ANTIVIRAAL VERSTERKEND
Koffie
Alcohol
Chocolade
Suiker
Pikante voeding
Gefrituurde voeding
Vettige voedingTomaat
Paprika
Pepertjes
Citrusvruchten
Salades
Rauwe vis
Rauw vleesShiitake
Gember
Knoflook
Kaneel
Zoethout
Vlierbes
AppelazijnKippenbouillon
Stoofpotjes
Noten en zaden
Gierst, quinoa, amarant
Vlees, vis of tofoe
Zoete groenten: wortel,
zoete aardappel,
pompoen, pastinaak,
schorseneren, broccoli,
courgette, aubergine,
erwten, kolen, maïs

1.3 hou je warm

Wanneer je je lichaam blootstelt aan koude en wind, ben je meer vatbaar voor ziekten. Hou je warm met warme kleding en verwarmende voeding. Dit is extra belangrijk voor kleine kinderen en ouderen, die hun warmtehuishouding moeilijk kunnen regelen, en voor koukleumen (zie lager).

 • Hoofd en nek: Trek je muts over je oren en tot aan je wenkbrauwen. De meeste warmte verlies je via je hoofd, en je voorhoofd hoort daar ook bij. Wacht niet tot het begint te vriezen voordat je een muts opzet. Zeker bij kleine kinderen, maar ook bij jezelf. Als je fietst, stel je jezelf bloot aan veel wind.
 • Voeten, buik en onderrug: Ruil je sneakersokken tijdig om voor lange exemplaren en draag in huis altijd pantoffels. Sokken houden de koude van de vloer onvoldoende tegen. De koude die binnenkomt via je voeten, stijgt op via je niermeridiaan en verspreidt zich naar je organen.
 • Verwarmende voeding: Het verteren van koude en rauwe voeding vraagt veel energie. Laat slaatjes en koude dranken dus links liggen en drink verse soep en thee. Eet zoete groenten (zie hoger) en gebruik regelmatig verwarmende kruiden (verse gember, kaneel, kruidnagel, kurkuma, verse knoflook).
 • Kookmethode: Stoofvlees dat een paar uur heeft staan pruttelen heeft een veel beter verwarmend en versterkend effect dan een kant-en-klare maaltijd uit de microgolfoven. Stomen, koken en in de oven bereiden zijn de beste methodes om warmte in je voeding te brengen. Vermijd te veel vetstoffen, scherp aanbakken en grillen, want dan wordt je voeding te heet op een belastende manier.

1.4 Astragalus

Astragalus is de Chinese tegenhanger van echinacea. Deze wortel heeft een antivirale en antibacteriële werking en verbetert het immuunsysteem. Astragalus versterkt de longen, de milt, de lever en het hart. Hij helpt je lichaam om te gaan met veranderende omstandigheden en heeft een licht verwarmend effect. Het ideale supplement dus voor het overgangsseizoen. Online vind je heel wat adresjes waar je Astragalus kan bestellen. Een kuur van twee maanden in oktober en november is ideaal. Hoeveel je moet nemen, hangt af van de dosis die het supplement bevat. Volg dus de instructies op de verpakking.

1.5 Rust en ontspanning

Je hebt ongetwijfeld al gemerkt dat je sneller ziek wordt als je onder veel stress staat. Vermijd stress en neem tijd om tot rust te komen. Het overgangsseizoen is het ideale moment om naar de wellness te gaan of meditatie of mindfulness uit te proberen. Zorg ook voor voldoende slaap. Als je hoofd ’s avonds maar blijft malen, drink dan slaapthee met rustgevende kruiden.

1.6 Hygiëne

Uiteraard is het belangrijk om regelmatig je handen te wassen. Als je met het openbaar vervoer pendelt, raak dan zo weinig mogelijk zaken aan, blijf met je handen uit je gezicht en was je handen zodra je aankomt.

Virus bestrijden

Als je een virus te pakken hebt, eet dan gemakkelijk verteerbare voeding en drink warme dranken en (kippen)soep. Zorg ervoor dat je voldoende rust en duffel je goed in. Bescherm je tegen koude en tocht, en zweet het uit. Want zoals de uitdrukking al aangeeft, is zweten een uitstekende manier om ziektekiemen te verdrijven. Afhankelijk van het type virus kan je ook verwarmende of verkoelende voeding en antivirale thee gebruiken:

1. ‘Koud’ virus

Heb je een verkoudheid? Moet je niezen, heb je een loopneus met doorzichtig of wit snot, een kriebel in de keel, koude rillingen, eventueel met koorts, en/of hoest je doorzichtige of witte slijmen op? Dan heb je last van de ‘koude wind’ volgens de Chinese geneeskunde.

Koud virus bestrijden

Een kopje Kam wo tea met verse gember en lente-ui kan het virus bestrijden, maar drink er niet te veel van, want hij kan je verder afkoelen.

Voeding bij een verkoudheid

Kies voor verwarmende voeding, dranken en kruiden, die bij voorkeur ook nog eens rijk is aan vitamine C en zink.
Opgelet: het fruit in dit lijstje is verkoelend (papaja en aardbei) of zelfs sterk verkoelend (kiwi en citroen). Gebruik er dus maar een beetje van. Het is goed voor de vitamine C, maar moet gecompenseerd worden door verwarmende kruiden.
Let ook op met gember, want die kan de keel irriteren. Kaneel is de beste keuze bij keelpijn. Erg lekker in combinatie met kamillethee! Kies voor Ceylon-kaneel bij regelmatig gebruik en voor kinderen. Gewone kaneel bevat coumarine, dat al giftig is bij een gebruik van ca. 1 tl per dag voor een volwassene.

 • Soep
 • Kruiden(thee): venkel, gember, kurkuma, kaneel, knoflook, rozemarijn, tijm, kruidnagel, kamille
 • Stoofpotje met rund of lam
 • Groenten: boerenkool, spruitjes, tuinkers, broccoli, shiitake
 • Fruit: kiwi, citroen, papaja, aardbeien
 • Noten en zaden: sesamzaad, lijnzaad, pompoenpitten, pinda’s, amandelen
 • Granen: haver

2. ‘Warm’ virus

Griep of een virale ontsteking van de bovenste luchtwegen? Heb je keelpijn, dorst, een verstopte neus, gele slijmen en koorts? Dan gaat het om de ‘warme wind’.

Warm virus bestrijden

Chinese antivirale thee werkt verkoelend en bestrijdt het virus. Drink gedurende 2 à 3 dagen 1 kop per dag. Kam wo tea met verse gember en lente-ui is geschikt voor iedereen. Xiasangju is sterk verkoelend en is enkel geschikt voor neutrale types en heethoofden. Pure gemberthee is geen goed idee als je keelpijn en/of gele slijmen hebt.

Gele slijmen kan je prima bestrijden met zout water. Je kan een spuitbus met fysiologisch water kopen of een neti-pot (een soort gietertje, verkrijgbaar bij de apotheek) gebruiken. Als je zelf fysiologisch water maakt, is het belangrijk dat je zuiver water uit de koudwaterleiding gebruikt, dat je 3 minuten laat koken zodat alle bacteriën dood zijn. Voeg zout toe en laat afkoelen. Bewaar maximaal 24 uur in de koelkast. Gele slijmen in de keelholte en keelpijn pak je aan door te gorgelen met een glas lauw water met 1 el zout.

Voeding bij warm virus

Wat je absoluut moet vermijden, is gefrituurd eten, chips en pikant eten. Eet een beperkte hoeveelheid verkoelend fruit (bv. citrusvruchten, kiwi), en drink warme dranken. Heethoofden kunnen wat verkoelende voeding gebruiken (bv. zeewier, mungbonen, chrysantenthee), maar bij koukleumen is echt afkoelen nooit een goed idee, zij kunnen zich beter concentreren op antivirale voeding die niet al te heet is:

 • Soep, bv. kippensoep
 • Kruidenthee: zoethout, tijm, kamille met kaneel, munt
 • Knoflook, lente-ui
 • Shiitake
 • Vlierbes

3. Buikgriep

Buikgriepvirus bestrijden

Zodra je het virus voelt opkomen, drink je 1 à 2 pakjes Kam wo tea op max. een halve liter water. Laat de kruiden 10 minuten trekken in pas gekookt water met gember en 1 lente-ui. De volgende dag drink je opnieuw 1 pakje. De dag erna eventueel nog 1 pakje. Voeg altijd verse gember toe aan deze thee (bij voorkeur biologische, geraspte, ongeschilde gember).

Krijg je toch diarree? Dan zijn er nog een paar huis- tuin en keukentrucjes die je kan toepassen. Drink muntthee, dit helpt om maag en darmen te kalmeren. Rasp een ongeschilde appel en laat staan tot hij bruin is. Eet dan langzaam op.

Voeding bij buikgriep

 • Gekookte witte rijst, of beter nog: congee (1 kop rijst en 9 koppen water, 45 min. gekookt)
 • Wit brood of toast met honing of confituur
 • Gekookte groenten: wortelen, aardappelen, pompoen, courgette (zonder schil en zonder pitjes)
 • Gekookt vlees (kip of mager varkensvlees) of gekookte magere witte vis
 • Banaan
 • Gember (met mate), zout, sojasaus
 • Eventueel droge koeken of een beetje pure chocolade.
 • Water en kamillethee

Te vermijden:

 • Tomaat, paprika
 • Pikante kruiden
 • Vetstoffen en vettige voeding
 • Vezelrijke voeding (bruin brood, fruit, peulvruchten)
 • Koffie
 • Alcohol

Antivirale Chinese thee

Kam Wo Tea - Chinese antivirale thee - Superpandafood

Kam wo tea van Yuen Kut Lam is 24-kruidenthee die volgens de producent geschikt is voor dagelijks gebruik. 1 kopje per dag zou je gezond houden. Omdat dit een verkoelende thee is, raad ik koukleumen niet aan om hem dagelijks te gebruiken. Enkel gedurende 2 à 3 dagen bij een virus, en dan enkel met verse gember erbij. Voor een optimaal effect voeg je ook nog lente-ui toe. Naast virale infecties is Kam wo tea ook heilzaam bij koorts, hoofdpijn, dronkenschap, overgeven, pijn in de botten, indigestie, verkoudheid, zonneslag en onstilbare dorst in de zomer. Je vindt deze thee in de Chinese supermarkt (bv. Sun Wah) of online (bv. Orientalweb)

Xiasangju chong ji - Chinese antivirale thee

Xiasangju is een antivirale thee van drie soorten bloemen (bijenkorfje, moerbei en chrysant). Hij bestrijdt de hitte van een warm virus en werkt heel goed bij heethoofden en neutrale types. Door zijn sterk verkoelende effect is hij echter niet geschikt voor koukleumen. Let sowieso op dat je er niet te veel van drinkt. Als je diarree of hoofdpijn krijgt, moet je er onmiddellijk mee stoppen. Xiasangju werd erg populair in China toen bekend raakte dat hij gevallen van vogelgriep (H5N1) bij de mens genezen zou hebben. Er lopen studies om de werkzame bestanddelen van dit traditionele Chinese geneesmiddel te gebruiken in een medicijn. De hier afgebeelde Xia sang ju chong ji is een instantversie van deze thee, met toegevoegde suiker.

Vind je dit artikel interessant? Deel het gerust op Pinterest of elders 🙂

Zet virussen buitenspel met voeding, gewoonten en antivirale Chinese thee - TCM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s