Gemberwortel is niet alleen erg lekker, maar ook geneeskrachtig. Ontdek hoe je rustgevende en helende gemberkompressen maakt. En 4 receptjes voor de heerlijkste gemberthee.

Gezondheid

1. Ontstekingsremmend

​Gember bevat een actieve stof, gingerol genaamd, die een ontstekingsremmende werking heeft. Daardoor helpt gember bij aandoeningen die veroorzaakt worden door ontstekingen, zoals reumatoïde artritis. Ook bij borstontsteking of mastitis is gember doeltreffend.

2. Pijnstillend

​Gember een natuurlijke pijnstiller en werkt verlichtend bij verschillende soorten pijn, maar in het bijzonder bij reuma, menstruatiepijn en bij spierpijn.

3. Misselijkheid

​Gember heeft een kalmerend effect op het spijsverteringsstelsel. Gemberwortel is een efficiënt middeltje tegen misselijkheid en overgeven, bijvoorbeeld bij indigestie, reisziekte of patiënten die chemotherapie krijgen. Gember wordt ook aangeraden aan zwangere vrouwen die last hebben van ochtendmisselijkheid. Daarnaast kan gember helpen om de vorming van maagzweren te voorkomen. Om snel verlichting te krijgen, rasp je 1 cm gember en voeg je 3 el lauw water toe. Laat het mengsel even rondgaan in je mond en slik het vervolgens door.

​4. Kanker

​De gingerolen die in gember aanwezig zijn, bestrijden ook kankercellen. Zo heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat gember kankercellen afbreekt bij eierstokkanker. Ander onderzoek wees uit dat regelmatig gebruik van gember de vorming van darmkanker kan voorkomen.

Gemberkompressen

1. Werking

​De combinatie van weldadige warmte en de ontstekingsremmende en pijnstillende werking van gember komt optimaal tot uiting wanneer je gemberkompressen aanbrengt. Ze brengen verlichting bij reumatoïde artritis, menstruatiepijn en spierpijn. Breng de warme kompressen gedurende 20-30 minuten daar aan waar het pijn doet. Doordat gember de doorbloeding stimuleert, helpt hij ook om de nieren te ontgiften. Op die manier stimuleer je niet alleen de goede werking van de nieren, maar kom je ook tot rust. In het bijniermerg worden immers stresshormonen zoals adrenaline en cortisol aangemaakt. Daardoor hebben gemberkompressen een diep ontspannende werking en kunnen ze helpen bij burn-out of depressie. Breng de gemberkompressen gedurende 20-30 minuten aan op beide nieren. ​

2. Hoe maak je gemberkompressen?​

Rasp 75 g niet-geschilde, bij voorkeur biologische gember. Doe in een katoenen zakje of een paar theezakjes en bind dicht met een koordje of garen. Doe 1 liter gekookt water in een kookpot. Laat het gemberzakje gedurende 5 minuten trekken. Laat de gember niet koken, want dan verliest hij zijn geneeskrachtige werking. Haal het zakje uit het water en klem het tussen twee eetlepels om het laatste vocht eruit te persen. Laat een kwartiertje afkoelen zodat je je niet verbrandt. De kompressen moeten  goed warm zijn, maar niet te heet. Drenk een washandje in de pot, knijp het meeste water eruit en breng aan op de te behandelen plek. Drenk intussen een tweede washandje in de pot en verwissel ze wanneer het eerste is afgekoeld. Als je je nieren behandelt, leg dan een washandje op elke nier en warm intussen een derde washandje op in de pot. Gebruik een grote handdoek om het aflopende water op te vangen. Je kan tussendoor het gemberwater opnieuw opwarmen op de kookplaat, maar laat het niet koken. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt, want gember stimuleert het zweten. Het kan zijn dat je de volgende nacht flink gaat zweten. Een goede detox dus!

Opgelet: gebruik gemberkompressen niet op beschadigde huid of tijdens de zwangerschap. Gemberthee is wel veilig tijdens de zwangerschap omdat de dosis veel lager is.​

Gemberthee

Volgens de Chinezen heeft gember een verwarmende werking en verwijdert het vocht uit het lichaam. Volgens hen is een kopje gemberthee daarom het ideale middeltje om niet ziek te worden als je natgeregend bent. Zorg er dus voor dat je altijd gemberthee in huis hebt als je schoenen niet helemaal waterdicht zijn. Daarnaast is gember een afrodisiacum, antibacterieel, pijnstillend, ontstekingsremmend, kalmerend voor de maag en weldadig voor je immuunsysteem. En uiteraard heel erg lekker en heerlijk te combineren met andere ingrediënten. Hieronder vind je mijn favoriete recepten om zelf gemberthee te maken.

Basisrecept

Om gemberthee te maken, rasp je een klein stukje gemberwortel. Gebruik bij voorkeur ongeschilde, biologische gemberwortel. Want net zoals bij appels zit het beste net onder de schil. Geraspte gember geeft zijn smaak en geneeskrachtige stoffen veel gemakkelijker af dan fijngesneden gember. Doe 1 tl geraspte gember een theezakje of thee-ei en laat een paar minuten trekken in heet water. Laat de gember nooit koken, want dan verliest hij zijn geneeskrachtige eigenschappen.

​Gemberthee met limoen

  • Rasp een stukje ongeschilde gember
  • Laat 1 tl . geraspte gember een paar minuten trekken in pas gekookt water.
  • Voeg een vleugje versgeperst limoensap toe.

​Groene thee met gember​

Ik gebruik graag kukicha, dat is een supergezonde Japanse groene thee van takjes en twijgjes. Hij bevat veel antioxidanten, vitamine C en calcium.

  • Rasp een stukje ongeschilde gember
  • Laat 1 tl . geraspte gember en 1 tl groene thee een paar minuten trekken in pas gekookt water.

Kurkuma- gemberthee

20180319_152826

Kurkuma is zeer krachtige ontstekingsremmer en antioxidant. Verse kurkumawortel vind je in België bij Bioplanet en exotische supermarkten. Als je geen verse kurkuma kan vinden, gebruik dan kurkumapoeder.​

  • Rasp een stukje ongeschilde gember en kurkumawortel
  • Laat 1 tl . geraspte gember en 1/2 tl kurkuma een paar minuten trekken in pas gekookt water.

Ginger cinnamon latte

Ingrediënten
200 ml water
50 ml amandelmelk
1 tl geraspte gember
1/2 tl geraspte kurkuma
1 kaneelstokje
1 tl honing

  • Rasp een stukje ongeschilde gember en kurkumawortel
  • Laat de geraspte gember, kurkuma en het kaneelstokje een paar minuten trekken in een kopje pas gekookt water.
  • Voeg warme amandelmelk en honing toe.