Chinese rode dadels bestrijden lage bloeddruk

Chinese rode dadels (jujubes) zijn rijk aan ijzer, vitamine C en kalium. Daarom zijn ze een natuurlijke remedie tegen een lage bloeddruk. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde is een ‘koude’ milt (milt-yang-deficiëntie) vaak de oorzaak van een lage bloeddruk. Daarom raadt ze voeding aan die de milt ondersteunt en verwarmt. Jujubes hebben al die eigenschappen. Ze zijn verwarmend. Ze leveren ijzer voor de aanmaak van rode bloedcellen. En vitamine C, die helpt om ijzer op te nemen. Kalium helpt om de bloeddruk te reguleren. Daardoor kunnen Chinese rode dadels ook gebruikt worden bij een hoge bloeddruk.

Zo gebruik je Chinese rode dadels

Gebruik 10 g tot maximaal 30 g rode dadels per dag. Je kan jujubes gewoon zo eten, maar ik maak er het liefst een infusie van. Omdat ze een harde schil hebben, moet je ze eerst in tweeën snijden, anders komen de voedingsstoffen maar moeilijk in het water terecht. De dadels hebben een pit, die erg heet of ‘yang’ is. Die moet je verwijderen om te voorkomen dat je lichaam te heet wordt.

Contra-indicaties

Gebruik geen Chinese rode dadels als je aan diabetes lijdt of last hebt van gezwollen benen, diarree, braken of keelpijn. Gebruik ze ook niet als je lichaam te ‘heet’ (yang) is. Let daarvoor op de volgende symptomen: een snelle, sterke hartslag, een rood gezicht, een geel laagje op de tong, uitslag op de huid, nervositeit, puistjes en het gevoel dat je het altijd te warm hebt. Als je deze symptomen hebt, gebruik dan geen jujubes of gember.

Zwangerschap en borstvoeding

Jujubes kunnen veilig gebruikt worden vanaf de vijfde maand van de zwangerschap. Veel Chinese vrouwen drinken ook na de bevalling rodedadelthee om te herstellen van het bloedverlies. Rode dadels zijn veilig voor de baby als je borstvoeding geeft. Maar blijf alert voor de bovenvermelde ‘hitte’-symptomen, ook bij de baby.

Waar kan je Chinese rode dadels kopen?

Je vindt gedroogde Chinese rode dadels enkel in de Chinese supermarkt of online. Meestal wordt zwaveldioxide (E220) toegevoegd als bewaarmiddel. Daarom kies je beter voor de biologische versie. Die vind je bijvoorbeeld op Amazon.

Bestel je biologische Chinese rode dadels op Amazon:

Recepten voor jujubethee

Om het maximum uit Chinese rode dadels te halen, maak je er een infusie van. Je kan de jujube’s combineren met gember, gojibessen en kaneel. Ontdek hoe je lekkere jujubethee maakt in dit artikel.