Umeboshi: natuurlijke remedie tegen reflux en brandend maagzuur – Japans superfood

Reflux natuurlijk behandelen bij volwassenen is mogelijk met umeboshi, een Japans superfood. Umeboshi is een gepekelde Japanse abrikoos die de naam van een pruim heeft gekregen (prunus mume). Ze is bijzonder alkalisch en helpt zowel bij te veel als te weinig maagzuur. Het hoge vezelgehalte bevordert de spijsvertering en de transit. Umeboshi doodt allerlei bacteriën, ook in de maag. Deze pruim is doeltreffend tegen voedselvergiftiging en de Helicobacter pylori– bacterie, die o.a. maagzweren veroorzaakt. Daarnaast heeft ze nog heel wat andere gezondheidsvoordelen.

An umeboshi a day keeps the doctor away

Umeboshi is het oosterse equivalent van een appel en aspirine in één. Het helpt tegen een kater en is een van de beste preventieve geneesmiddelen die bestaan. Geen wonder dat het al duizend jaar populair is in Japan. De samoerai hadden altijd umeboshi bij zich om vermoeidheid tegen te gaan, water te zuiveren en voeding te bewaren.

Gezondheidsvoordelen van umeboshi

 • Alkalisch: helpt het lichaam te ontzuren wanneer je te veel vlees, melkproducten en suiker gebruikt.
 • Beschermt de lever: onderzoek geeft aan dat umeboshi bij patiënten met leverproblemen bijdraagt aan de vermindering van leverschade.
 • Detox: bevordert de afvoer van gifstoffen.
 • Gaat vermoeidheid tegen.
 • Bestrijdt reflux en brandend maagzuur: helpt zowel bij te veel als bij te weinig maagzuur.
 • Bestrijdt maagzweren veroorzaakt door de Helicobacter pylori-bacterie.
 • Bestrijdt misselijkheid: ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap, reisziekte, voedselvergiftiging of een kater.
 • Stimuleert de spijsvertering en reguleert de transit door zijn hoge vezelgehalte en licht laxerende effect.
 • Ume-extract zou de groei van kankercellen bestrijden.
 • Vermindert spierpijn door melkzuur af te breken.
 • Verbetert het immuunsysteem: voorkomt en bestrijdt verkoudheid, griep en andere virussen.
 • Rijk aan antioxidanten: bestrijdt celveroudering en is zeer doeltreffend tegen vrije radicalen.
 • Bestrijdt osteoporose: stimuleert de collageenproductie en bevordert de botsynthese.
 • Voorkomt cariës en gingivitis: bestrijdt de bacteriën die hiervoor verantwoordelijk zijn.
 • Stabiliseert het bloedsuikerniveau: bevordert en vertraagt de opname van glucose.

Umeboshi bij reflux

Umeboshi helpt bij reflux doordat het de spijsvertering bevordert en het maagzuur neutraliseert met zijn alkalische werking. Bij ernstige refluxklachten moet u steeds een dokter raadplegen. De werkzaamheid van umeboshi hangt af van de ernst van de klachten. U doet er goed aan om de tips rond levensstijl te blijven volgen: het hoofdeinde van het bed verhogen, 3 uur voor het slapengaan stoppen met eten en drinken, refluxbevorderende voeding (cafeïne, alcohol, vette voeding, chocolade, munt) vermijden. Hebt u toch een keer wat later of wat vettiger gegeten, drink dan venkelthee om de spijsvertering te bevorderen. Meer informatie en tips rond reflux bij volwassenen vindt u in dit artikel van Mens en Gezondheid.

Waar koop je umeboshi?

Umeboshi is verkrijgbaar in verschillende vormen: schaaltjes met volledige pruimen, ume-pasta van gepureerde pruimen, ume-azijn, en pilletjes. De pruimen, de pasta en de pilletjes zouden allemaal even doeltreffend moeten zijn. De ume-azijn (‘ume-su’) is een gezonde smaakmaker en een basisingrediënt in elk Japans gezin. Je kan deze gebruiken bij rijst en in wokgerechten. Umeboshi in al zijn vormen vind je in grote Aziatische supermarkten, biowinkels of online.

Umeboshi - Japanse pruim tegen reflux en brandend maagzuur - Superpandafood

Hoe gebruik je umeboshi?

In Japan wordt umeboshi als een lekkernij beschouwd, maar voor gewone westerlingen is het even wennen. Umeboshi is namelijk erg zout en zuur. Zie je dat niet meteen zitten? Kies dan voor de pilletjes. Moet je een zoutarm dieet volgen? Check dan goed het zoutgehalte. Dat verschilt per merk en per type product. Er zijn pilletjes (‘ume balls’) met ‘maar’ 2 g zout per 100 g en pasta’s met 15 g zout per 100 g. De umeboshi-pruim kan je zo eten, of je kan ze in stukjes snijden en onder wat rijst mengen. Ume-pasta kan je ook met rijst eten, of op een stukje brood smeren. Je kan 1 tot 2 umeboshi’s of 1/2 tot 1 koffielepel pasta per dag gebruiken. Heb je ’s nachts last van reflux, neem umeboshi dan ’s avonds nadat je voor het laatst iets gegeten hebt. Best een paar uur voor het slapengaan, want ze geven je energie. Heb je overdag last? Dan neem je ze best ’s morgens. Dan is je maag meteen goed wakker … en jij ook 😉 Gebruik van umeboshi bij kinderen wordt niet aanbevolen omdat hier geen studies rond gevoerd zijn.