5-elementen kippensoep is de krachtigste - glutenvrij en lactosevrij recept - Superpandafood
5 elementen, antivirale voeding, gember, soep

5-elementen-kippensoep is de krachtigste – Glutenvrij en lactosevrij recept

Zelfgemaakte kippensoep versterkt je lichaam en beschermt tegen virussen. Je kan ze heel eenvoudig nog krachtiger maken met de Chinese 5-elemententheorie. Daardoor wordt je gerecht beter verteerbaar, waardoor je de voedingsstoffen beter kan opnemen. En doordat alle 5 smaken vertegenwoordigd zijn, worden alle belangrijke organen ondersteund. Het enige dat je moet doen, is de ingrediënten in de juiste volgorde toevoegen en even roeren na elk ingrediënt.

Nota: een volledige soepkip gebruiken om soep te maken, vind ik persoonlijk zonde. Daarom gebruik ik het karkas van zelf versneden hoevekip. Als je regelmatig een volledige kip koopt, is kippensoep de ideale oplossing om de karkassen niet verloren te laten gaan. Je kan ze invriezen en per twee in de soep gooien. Met eentje kan het ook, dan is de soep gewoon wat minder sterk.

5-elementen-koken doe je zo:
– de ingrediënten in de juiste volgorde toevoegen
– even wachten en roeren tussen twee ingrediënten
– hoe vaker je de cyclus doorloopt, hoe krachtiger je gerecht wordt

Ingrediënten:
2 kipkarkassen
2 dikke uien
3 l water
5 wortelen
1 prei
1 courgette
1/2 citroen
5 cm gember
3 cm peterseliewortel
een paar stukjes zeewier (kelp)
tijm
rozemarijn
peper
zout

Bereiding:
Warm wat olie op een grote pot. Fruit de grof gehakte uien. Blus met een beetje koud water. Voeg citroensap toe. Roer na elk ingrediënt. Voeg 1,5 l kokend water toe. Doe er wat rozemarijn bij. Voeg 2 grof gehakte wortelen toe. Hak 4 cm gember in vieren, zonder de schil te verwijderen. Doe hem in de soep, met het groen van de prei en wat peper. Voeg het zeewier en zout toe. Doe de kipkarkassen en de peterseliewortel erbij. Voeg nog 1,5 l kokend water en wat tijm toe. Laat 3 uur pruttelen op een laag vuurtje.

Zeef de soep. Hak de rest van de wortelen en de courgette fijn en voeg toe. Doe het fijngesneden preiwit erbij. Kook de soep tot de groenten gaar zijn. Verwijder intussen de restjes kippenvlees van de karkassen. Als de groenten zacht zijn, voeg je achtereenvolgens nog wat geraspte gember, zout en het kippenvlees toe. Smakelijk!

Wat meer uitleg:

  • Plantaardige olie (verkoelend), wortel (neutraal) en courgette (verkoelend) zijn ‘aarde’ en zijn goed voor de maag en milt.
  • Ui, gember (verwarmend), prei (verkoelend) en peper (heet) zijn ‘metaal’ en versterken de longen en de dikke darm.
  • Koud water, zeewier en zout (koud) zijn ‘water’ en versterken de nieren en de blaas. Zeewier zit boordevol mineralen en boost de voedingswaarde van deze soep.
  • Citroensap (koud), kip en peterseliewortel (verwarmend) zijn ‘hout’ en zijn goed voor lever en gal. Peterseliewortel is rijk aan aminozuren, proteïnen, ijzer, calcium en bevat zowat alle vitamines en mineralen. Een echt superfood dus. Je hebt maar een beetje nodig, dus je kan de rest in porties invriezen voor een volgende soep.
  • Heet water, rozemarijn en tijm (verwarmend) zijn ‘vuur’ en versterken dunne darm en hart.
  • De 5-elementen-cyclus wordt driemaal doorlopen. Hoe vaker je de cyclus doorloopt, hoe krachtiger je gerecht is. Het laatste ingrediënt is kip (hout), dat betekent dat deze kippensoep in de eerste plaats lever en gal ondersteunt.

Geen zin om ziek te worden? Lees hier hoe je virussen voorkomt:

Zet virussen buitenspel met voeding, gewoonten en antivirale Chinese thee - TCM

Deel dit recept:

Krachtige 5-elementen kippensoep - glutenvrij en lactosevrij recept

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s