Wat is de Traditionele Chinese geneeskunde?

De Traditionele Chinese geneeskunde (TCM) is een 23 eeuwen oude visie op gezondheid. Ze probeert yin en yang in balans te brengen om ziektes te voorkomen of genezen. De Chinese geneeskunde gebruikt de meridianen die door ons lichaam lopen en onze levensenergie (Qi) doen stromen, bv. via acupunctuur, qi gong, tai chi en massage. Daarnaast spelen ook voeding, kruiden en beweging een belangrijke rol.

Bij de Traditionele Chinese geneeskunde staan vijf orgaangroepen centraal. Elke orgaangroep is gekoppeld aan een smaak, een element, een kleur, een seizoen en emoties. Een positieve emoties wanneer een orgaan in balans is, en een negatieve als er een disbalans is. Zo is zijn de lever en galblaas verbonden aan de zure smaak, het element hout, de kleur groen, de lente en de emoties tolerantie en woede. Die organen staan met elkaar in verbinding via een kringloop. Als een orgaan verzwakt, heeft dat een impact op het volgende orgaan in die kringloop, want het moet helpen compenseren.

Wanneer een orgaan uit balans is volgens de TCM, betekent dat niet dat er een probleem is volgens de Westerse geneeskunde. Je kan spanning op je lever hebben en daardoor aan woedeaanvallen leiden, terwijl je leverwaarden volgens je huisarts binnen de normale grenzen vallen. De Chinese geneeskunde spoort kleine en grote onevenwichten op en biedt oplossingen. Daardoor is ze ideaal om zogenaamd “vage klachten” te behandelen waar de Westerse geneeskunde geen oplossing voor heeft. En dat is heel waardevol, want als die vage klachten niet behandeld worden, kunnen er ernstige gezondheidsproblemen ontstaan.

Waar kan je terecht? Als je klachten wil laten verhelpen op basis van de Traditionele Chinese geneeskunde, zoek je een TCM-therapeut of acupuncturist. Maar je kan ook terecht bij een voetreflexoloog, want voetreflexologie overlapt in grote mate met de TCM. Voor het beste resultaat combineer je behandelingen door een professional met aanpassingen aan je voeding, beweging en levensstijl. Daarvoor vind je een heleboel tips op deze blog. Kijk onder de rubriek TCM naar de tips per orgaan(groep).