Zilveroortjes versterken longen en immuunsysteem en helpen kanker bestrijden | TCM

Zilveroortjes (ook Tremella fuciformis, White fungus en Snow fungus genoemd) zijn een superfood voor de longen en het immuunsysteem. Ze zijn rijk aan vitamine D en verhogen de efficiëntie van antilichamen. Dat zijn vier factoren die belangrijk zijn in de strijd tegen Covid-19. Als je je lichaam tijdens de coronapandemie wil versterken via voeding, dan is zilveroor een uitstekende keuze. Zeker als je kankerpatiënt bent. Want deze paddenstoel heeft een antitumorale werking. Hij beschermt ook de witte bloedcellen tegen bestraling. Zilveroortjes zijn rijk aan antioxidanten en hebben een ontstekingsremmende werking. Ze gaan veroudering tegen. Geen wonder dat zilveroortjes in de Traditionele Chinese Geneeskunde beschouwd worden als een levensverlengend voedingsmiddel. Zilveroortjes zijn ook heel goed voor de huid. Ze bevatten meer collageen dan je dagcrème.

Gezondheidsvoordelen van Tremella fuciformis (zilveroor)

Longen en immuunsysteem

Zilveroortjes bevochtigen de longen maken ze vrij. Deze paddenstoel bestrijdt een droge hoest zonder slijmen en een rokershoest. Wie vaak verkouden is, heeft ook baat bij zilveroortjes. Ze verhogen de efficiëntie van antilichamen, die virussen en bacteriën bestrijden. Veel oudere Chinezen met zwakkere longen zetten regelmatig zilveroortjes op hun menu.

Kanker

Het is wetenschappelijk aangetoond dat de polysachariden van Tremella fuciformis antitumorale, anti-inflammatoire en immunostimulerende eigenschappen hebben. Bovendien beschermen ze witte bloedcellen tegen bestraling.

Hersenen

Zilveroortjes verhogen de cognitieve functies. Ze beschermen de neuronen en stimuleren de aanmaak ervan. Ze bevorderen ook de superoxidedismutase-activiteit in de hersenen. Onderzoek toont aan dat Tremella fuciformis helpt om Alzheimer te bestrijden.

Diabetes

Onderzoek toont aan dat Tremella fuciformis de afscheiding van insuline door de alvleesklier bevordert. Bovendien helpt hij om de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Huid

Zilveroor is de paddenstoel van de schoonheid. In China wordt hij vaak als cadeau gegeven aan ouderen. Het is een goedkoop alternatief voor het vogelnestje van de Aziatische gierzwaluw. De antioxidanten in Tremella fuciformis gaan celveroudering tegen. Bovendien is deze paddenstoel erg rijk aan collageen. Tremella-extracten worden vaak gebruikt in dagcrèmes. Maar ook het eten van zilveroortjes helpt om de vorming van rimpels te bestrijden.

Zilveroor in de Traditionele Chinese geneeskunde

Zilveroor, of Bai mu er, zoals hij in het Chinees genoemd wordt, is een versterkend voedingsmiddel dat gebruikt wordt bij yin-deficiëntie: te weinig ‘sappen’, bloed of Qi. Zilveroor is zoet (element aarde) en neutraal (niet yin of yang). Hij versterkt de longen, maag en nieren. Deze paddenstoel wordt courant gebruikt in de Chinese keuken. Er zijn geen contra-indicaties.

Waar kan je zilveroortjes kopen?

Je vindt gedroogde zilveroortjes in de grotere Chinese supermarkt, bv. Sun Wah of Amazing Oriental. Ook op Amazon kan je ze bestellen. Er bestaan ook capsules met tremella-extract. Die vind je gemakkelijk online.

Hoe gebruik je zilveroor?

Voorbereiding

Gedroogde zilveroortjes moet je goed schoonmaken en weken.

  • Spoel de zilveroortjes schoon en verwijder donkere vlekjes.
  • Week ze 30 minuten in koud water.
  • Verwijder de hardere, donkerder gekleurde onderkant van de zwam.
  • Snij in stukjes

Wok

Zilveroor is erg lekker in een wokgerecht met oestersaus. De geweekte paddenstoel is zeer snel gaar, dus je voegt hem op het einde toe. Probeer maar eens mijn zilveroortjes met varken, wortel, champignons, noedels en oestersaus.

Soep

Het nadeel van wokken is dat je maag meer werk heeft om de voedingsstoffen uit de paddenstoel te halen. Als je soep maakt met zilveroortjes, komen de voedingsstoffen in de soep terecht en kan je lichaam ze gemakkelijker opnemen. Hoe langer je ze kookt, hoe beter. Maar de soep wordt ook steeds slijmeriger …

In de Chinese keuken wordt zilveroor meestal verwerkt in zoete soepjes met Chinese rode dadels, gojibessen en suiker. Maar zo’n zoet soepje met weinig smaak, dat is wennen voor de gemiddelde westerling. Gelukkig kan het ook anders. Je kan er bijvoorbeeld kippensoep mee maken.