Antivirale voeding - shiitake - TCM
5 elementen, antivirale voeding, gember, kaneel, shiitake, Superfoods, Tips

Antivirale voeding helpt om virussen te bestrijden | TCM-tips

Antivirale voeding helpt je lichaam virussen te bestrijden. Wanneer je in contact bent gekomen met een virus, maar nog niet ziek bent, helpt verwarmende en antivirale voeding om de uitbraak te voorkomen of uit te stellen. Is de virale infectie toch doorgebroken, dan helpt antivirale voeding om de ernst van de ziekte te verminderen en om sneller te genezen.

Het slechtste dat je kan doen als je besmet bent met een virus, is je blootstellen aan koude. Als je lichaam afkoelt, geef je het virus vrij spel. Je moet je organen warm houden. En zweten is de snelste manier om ziektekiemen te verdrijven. Vermijd koude rillingen, kleed je warm aan, eet geen ijs, vermijd gekoelde dranken. Bij kleine kinderen en ouderen is dit extra belangrijk, want zij hebben het moeilijker om hun lichaamstemperatuur te regelen. Ga niet naar het zwembad en droog je natte haren meteen na het douchen. Versterk je longen met de tips uit dit artikel.

Vermijd ongezonde voeding, en dan vooral vettige, gefrituurde voeding. Want die is zeer belastend voor je lichaam én ontstekingsbevorderend. Wees zuinig met suiker. Wees ook zuinig met rauwkost en citrusvruchten. Die leveren wel veel vitamines, maar ze zijn moeilijk verteerbaar en sterk verkoelend volgens de Chinese voedingsleer.

Kies dus voor licht verteerbare, vers bereide voeding. Want verteren vraagt veel energie, en die energie heb je nodig om je organen warm te houden en gezond te blijven. Verse voeding die bereid wordt op het fornuis of in de oven heeft een veel sterker energetiserend effect dan kant-en-klaar-producten, voeding die in de magnetron wordt opgewarmd of uit de diepvries komt. Voor een optimaal resultaat gebruik je de 5-elementen-kooktechniek. Daarmee zijn de 5 smaakrichtingen vertegenwoordigd en worden alle belangrijke organen ondersteund.

Voeg antivirale ingrediënten uit de onderstaande lijst toe aan je gerechten. Overdrijf echter niet met verwarmende ingrediënten. Te veel is niet goed, want dan kan je lichaam te ‘heet’ worden. Meer over koukleumen, ‘heethoofden’ en de balans tussen yin en yang lees je in dit artikel.

 • Appelazijn is een traditioneel antiviraal middel. Hij is rijk aan vitamine C, helpt het lichaam te ontzuren en wordt gemaakt met appels, die de longen ondersteunen. Je kan appelazijn verwerken in een gerecht, of (nog beter) opdrinken zonder eerst te verwarmen. Let op: appelazijn moet altijd verdund worden, anders kan hij je slokdarm beschadigen. Gebruik maximaal 2 el per dag, bv. verdund in een glas water met 2 el honing.
 • Gember is ontstekingsremmend, pijnstillend en verwarmend. Verse gemberwortel bestrijdt misselijkheid en bevordert het zweten. En dat is de snelste manier om virussen te elimineren. Je gebruikt best geraspte, ongeschilde, biologische gember. En laat hem niet koken. Zo kan je de werkzame bestanddelen optimaal bewaren. Gebruik geen gember als je keelpijn of geel-groene slijmen hebt.
 • Lente-ui is volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde een goed middel om verkoudheden en andere ‘koude’ virussen te bestrijden. Deze groente is verwarmend en helpt om ziektekiemen te verdrijven. Heet water waarin je lente-ui en gember 15 minuten laat trekken, is ideaal om een doorbrekend virus te bestrijden.
 • Kaneel verdrijft koude, is antibacterieel en helpt bij keelpijn, verkoudheid, misselijkheid, diarree. Let op: gewone kaneel bevat veel coumarine, waardoor een dosis van 1 tl per dag voor een volwassene giftig is. Voor kinderen en bij regelmatig gebruik kies je daarom beter voor Ceylon-kaneel, die slechts een zeer kleine hoeveelheid coumarine bevat.
 • Knoflook is een natuurlijk antibioticum en bestrijdt ook virussen en schimmels. De werkzame bestanddelen zijn niet goed bestand tegen verhitting. Je gebruikt hem dus best rauw. Of je snijdt hem 10 minuten op voorhand zodat de stoffen kunnen stabiliseren en voegt hem toe wanneer je het vuur uitzet.
 • Kruidnagel is antibacterieel en rijk aan antioxidanten. Dit kruid bevordert de spijsvertering en is efficiënt bij misselijkheid, winderigheid en diarree.
 • Kurkuma heeft een ontstekingsremmend en antiviraal effect. Je kan gemalen kurkuma uit een kruidenpotje gebruiken of verse kurkumawortel. Eet verse kurkuma nooit rauw, maar verwarm hem eerst.
 • Rozemarijn helpt keelpijn, verkoudheden en griep te bestrijden en ondersteunt het immuunsysteem.
 • Shiitake ondersteunt het immuunsysteem, bestrijdt virussen, bacteriën en schimmels en is bovendien rijk aan proteïnen en vitamine D.
 • Tijm is ontstekingsremmend en ondersteunt de longen. Tijmthee is een prima remedie tegen keelpijn en hoesten.
 • Vlierbes bevat antioxidanten die krachtiger zijn dan vitamine C en is daardoor erg geschikt om het immuunsysteem te ondersteunen. Ze bestrijdt verkoudheden en griep.
 • Zoethout is niet verwarmend of verkoelend, maar neutraal. Dit kruid helpt bij keelpijn, verkoudheid, bestrijdt hoest en ondersteunt de longen. Het zorgt ervoor dat slijm in de longen gemakkelijker loskomt. Het kalmeert ook de maag en bestrijdt zure oprispingen.

Vind je dit artikel interessant? Deel het dan:

Antivirale voeding helpt om virussen te bestrijden - Shiitake

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s