Deze herfstsoep met prei, rammenas, lente-ui en gember versterkt de longen op het moment dat ze dat het meest nodig hebben. Het najaar is het ideale seizoen om de longen en de dikke darm te versterken. Volgens de traditionele Chinese voedingsleer overheerst dan het element ‘metaal’, dat overeenkomt met de scherpe smaak. Eet in de herfst dus wat meer ui, lente-ui, sjalot, knoflook, prei, rammenas, koolraap, mierikswortel, tuinkers, haver, rijst, kalkoen, wild, gember, kruidnagel, nootmuskaat en anijs. De volledige voedingstabel vind je hier.

Scherpe voeding opent de poriën en heft stagnatie op. Zo helpt ze om de hitte van de zomer uit het lichaam te verdrijven. Verwarmende voeding van het element metaal (bv. gember, lente-ui) is uitstekend tegen verkoudheden, want ze bevordert het zweten en verdrijft de koude. Ze verbetert ook je weerstand, want ze houdt je warm terwijl de dagen kouder worden.

Deze herfstsoep wordt bereid volgens de 5-elementen-methode. De 5 smaakgroepen zijn aanwezig en worden in een specifieke volgorde toegevoegd. Daardoor worden alle belangrijke orgaangroepen ondersteund en wordt de wisselwerking tussen de elementen versterkt. Het enige dat je moet doen, is de ingrediënten in de juiste volgorde toevoegen en even roeren en wachten na elk ingrediënt.

Preisoep met rammenas en gember voor meer weerstand

 • Aantal personen: 8
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
 • Beoordeling: ★★★★
 • Afdrukken

Ingrediënten

 • 600 g prei
 • 250 g rammenas
 • 300 g aardappelen
 • 200 g ui
 • 1 wortel
 • 3 lente-uitjes
 • 3 l kippenbouillon
 • 1 tl citroensap
 • klein beetje zeewier (optioneel)
 • 3 cm gemberwortel
 • rozemarijn
 • kurkuma
 • peper
 • zout

Bereiding

  VOORAF: Schil de groenten en maak ze schoon. Van de lente-uitjes verwijder je enkel wat er echt af moet. Behoud zo veel mogelijk groen, want de verschillende kleurschakeringen hebben verschillende eigenschappen. De bol is erg geneeskrachtig, snij de wortels er dus zo laag mogelijk af. Spoel het zeewier schoon. De gember hoef je niet te schillen, maar je kan wel harde plekken verwijderen.
 1. Stoof de ui in wat olie.
 2. Blus met een scheut koud water.
 3. Voeg de kippenbouillon en de kurkuma toe. Breng aan de kook.
 4. Doe er de wortel bij.
 5. Dan volgen de rammenas, prei en lente-ui.
 6. Voeg een klein beetje zeewier toe en/of een snuifje zout.
 7. Doe er citroensap en rozemarijn bij.
 8. Voeg de aardappelen en de gember toe.
 9. Als de groenten gaar zijn, mix je de soep.
 10. Breng op smaak met peper en eventueel wat extra zout.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s