Versterk je longen via voeding, beweging en goede gewoontes. Sterke longen verbeteren je immuunsysteem. Want de longen zijn de eerste verdedigingslijn tegen virussen die je inademt. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) leidt zwakke longenergie tot huidproblemen, zoals eczeem of acne, problemen met de neus (loopneus, verstopte neus, bloedneus sinusitis of minder goed kunnen ruiken), melancholie en moeilijk kunnen loslaten. Met deze 17 tips kan je je longenergie en je weerstand verbeteren.
Hydrateer je longen
Gezonde longen zijn vochtige longen. Zorg dus voor een goede hydratatie.
- Stop met roken. Uiteraard. Als je rookt, is dat het beste wat je voor je longen kan doen.
- Drink voldoende water. Zo hou je je longen vochtig van binnenuit.
- Zorg voor een gezond vochtgehalte in huis: rond de 50 %. Te vochtige lucht is een voedingsbodem voor bacteriën en virussen. En te droge lucht droogt je longen uit. Verlucht dus regelmatig je woning.
- Zet de verwarming in de slaapkamer uit. De hele nacht droge lucht inademen is schadelijk voor longen. De aanbevolen slaapkamertemperatuur is 17-18 graden, ook voor kinderen en baby’s. Verwarmen is dus vaak niet nodig. Als je maar flink ingeduffeld bent.
- Vermijd airconditioning, want die verspreidt droge lucht. Is er airco op je werk? Dan kan je een compacte luchtbevochtiger op je bureau zetten.
Beweging en ademhaling versterken de longen
Altijd hoog en oppervlakkig ademen, is niet goed voor je longen. Het is belangrijk dat je je longen regelmatig goed openzet. Zo worden ze sterker en kan de energie beter stromen.

- Ga naar buiten en beweeg. Elke dag. Het maakt niet uit of je wandelt, jogt of fietst. Als je je longen maar openzet en verse lucht inademt. Of doe yoga, tai chi, of qi gong. Dat zijn sporten waarbij bewegingen en ademhaling op elkaar afgestemd worden. Zo word je je bewuster van je ademhaling.
- Hou je rug recht. Als je voorovergebogen zit of staat, kunnen je longen niet volledig openen en kan de energie niet goed stromen.
- Probeer eenvoudige ademhalingsoefeningen. Bijvoorbeeld:
– Ga op je rug liggen met je handen op je buik. Adem gedurende 2 minuten langzaam en diep in en uit. Voel hoe je buik op en neer gaat.
– Ga rechtop zitten. Sluit je linkerneusgat af met je pink en adem in via je rechterneusgat. Wacht 2 seconden. Open je linkerneusgat en sluit nu je rechterneusgat af met je duim. Adem langzaam uit via je linkerneusgat. Adem nu in via je linkerneusgat en uit via je rechterneusgat. Doe zo 2 minuten verder. Je ademt dus in door het neusgat waarmee je uitgeademd hebt. - Versterk je longmeridiaan met deze meridiaanoefeningen. Ze helpen om de longenergie beter te laten stromen en blokkades op te heffen.
Voeding voor de longen
Volgens de Chinese voedingsleer zijn bepaalde voedingsmiddelen heilzaam voor de longen. Het gaat vooral om voeding met een ‘scherpe’ smaak, die tot het element metaal behoort. Een overzicht van mijn recepten voor gezonde longen vind je hier.
- Witte, scherpe groenten: daikon, knoflook, mierikswortel, prei, raap, radijs, rammenas, schorseneer, ui.
- Amandelen, lotuswortel en paddenstoelen: elke soort paddenstoelen is goed, maar zilveroortjes (‘white fungus’) zijn bijzonder heilzaam.
- Gierst, rijst en haver hydrateren de longen. Vermijd quinoa, tarwe en boekweit.
- Appelen, peren en kaki’s versterken de longen. Ze zijn echter verkoelend. Daarom is het beter om ze verwerken, bv. in gierstpap met appel en peer of warme zoete peer.
- Astragalus is goed voor de longen, milt en het hart. Het wordt de oosterse tegenhanger van echinacea genoemd. Dit Chinese kruid is licht verwarmend, rijk aan antioxidanten en heeft een antivirale en antibacteriële werking. Het versterkt de longenergie, verbetert de weerstand en ondersteunt het aanpassingsvermogen. Neem tijdens de herfst regelmatig astragalus om je beter te wapenen tegen virussen. Je vindt dit supplement bij online-apotheken. Meer informatie over astragalus lees je hier.
Bescherm je tegen koude
Koude is een ziektetrigger. Als je contact had met een virus, word je niet automatisch ziek. Maar als je organen afkoelen, geef je virussen vrij spel. Bescherm je dus tegen de koude, vooral als je een koukleum bent, want koukleumen worden gemakkelijker ziek.
- Hou je hoofd, nek, voeten, buik en onderrug warm. Trek je muts tot aan je wenkbrauwen. De meeste warmte verlies je via je hoofd, en je voorhoofd hoort daar ook bij. Draag pantoffels in huis. Via je enkels en voeten verspreidt de koude zich naar je organen, die zo vatbaarder zijn voor virussen.
- Kies voor verwarmende voeding: Het verteren van koude en rauwe voeding vraagt veel energie. Vermijd slaatjes en koude dranken en wees zuinig met citrusvruchten, want die zijn verkoelend. Drink verse soep en thee. Eet zoete groenten en gebruik regelmatig verwarmende antivirale kruiden (verse gember, kaneel, kruidnagel, kurkuma, verse knoflook).
- Experimenteer met koude douches. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar zo kan je je lichaam op een gecontroleerde manier trainen om beter tegen koude te kunnen. Bijvoorbeeld met de koude-douchemethode van Wim Hof. Let op: bouw langzaam op en neem geen koude douches als je virale symptomen hebt. Als je vaak ziek bent, begin je best in de zomer, wanneer er weinig virussen de ronde doen, en je probeert het het hele jaar vol te houden. Het hoeft niet elke dag: met 1 of 2 keer per week krijg je ook al resultaat. Lees goed na hoe de methode werkt zodat je ze juist kan toepassen.