17 tips voor sterke longen | TCM

Versterk je longen om je weerstand te verbeteren. De longen zijn de eerste verdedigingslijn tegen virussen die je inademt. Via voeding, beweging, ademhalingsoefeningen en goede gewoontes kan je je longen versterken volgens de principes van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Deze 17 tips helpen je op weg.

Hydratatie

Gezonde longen zijn vochtige longen. Hydrateer ze dus goed.

 • Stop met roken. Uiteraard. Als je rookt, is dat het beste wat je voor je longen kan doen.
 • Drink voldoende water. Zo hou je je longen vochtig van binnenuit.
 • Zet de verwarming in de slaapkamer uit. De hele nacht droge lucht inademen is schadelijk voor longen. De aanbevolen slaapkamertemperatuur is 17-18 graden, ook voor kinderen en baby’s. Verwarmen is dus vaak niet nodig. Als je maar flink ingeduffeld bent.
 • Verlucht het hele huis. Zorg voor continue ventilatie en verlucht elke dag 2 x 15 minuten met de ramen wagenwijd open.
 • Vermijd airconditioning, want die verspreidt droge lucht. Is er airco op je werk? Dan kan je een compacte luchtbevochtiger op je bureau zetten. Voor een paar tientallen euro’s heb je er al eentje.

Beweging en ademhaling

Altijd hoog en oppervlakkig ademen, is niet goed voor je longen. Het is belangrijk dat je je longen regelmatig goed openzet. Zo worden ze sterker en kan de energie beter stromen.

 • Ga naar buiten en beweeg. Elke dag. Het maakt niet uit of je wandelt, jogt of fietst. Als je je longen maar openzet en verse lucht inademt.
 • Doe yoga, tai chi, of qi gong. Dat zijn sporten waarbij bewegingen en ademhaling op elkaar afgestemd worden. Zo word je je bewuster van je ademhaling.
 • Hou je rug recht. Als je voorovergebogen zit of staat, kunnen je longen niet volledig openen en kan de energie niet goed stromen.
 • Probeer eenvoudige ademhalingsoefeningen. Bijvoorbeeld:
  – Ga op je rug liggen met je handen op je buik. Adem gedurende 2 minuten langzaam en diep in en uit. Voel hoe je buik op en neer gaat.
  – Ga rechtop zitten. Sluit je linkerneusgat af met je pink en adem in via je rechterneusgat. Wacht 2 seconden. Open je linkerneusgat en sluit nu je rechterneusgat af met je duim. Adem langzaam uit via je linkerneusgat. Adem nu in via je linkerneusgat en uit via je rechterneusgat. Doe zo 2 minuten verder. Je ademt dus in door het neusgat waarmee je uitgeademd hebt.

Voeding voor de longen

Volgens de Chinese voedingsleer zijn bepaalde voedingsmiddelen heilzaam voor de longen. Hieronder vind je de beste voeding voor de longen. Een overzicht van mijn recepten voor gezonde longen vind je hier.

 • Witte, scherpe groenten ondersteunen de longen: daikon, knoflook, mierikswortel, prei, raap, radijs, rammenas, schorseneer, ui.
 • Amandelen, lotuswortel en paddenstoelen zijn ook fantastisch voor de longen. Elke soort paddenstoelen is goed, maar zilveroortjes (‘white fungus’) zijn bijzonder heilzaam.
 • Om de longen te hydrateren, kies je voor gierst, rijst of haver in plaats van quinoa, tarwe of boekweit.
 • Appelen, peren en kaki’s versterken de longen. Ze zijn echter verkoelend. Daarom is het beter om ze verwerken, bv. in gierstpap met appel en peer. Of warme zoete peer, dat is peer, gestoofd in een bodempje water met rietsuiker of kandijsuiker.
 • Astragalus is goed voor de longen, milt en het hart. Het wordt de oosterse tegenhanger van echinacea genoemd. Dit Chinese kruid is licht verwarmend, rijk aan antioxidanten en heeft een antivirale en antibacteriële werking. Het versterkt de longenergie, verbetert de weerstand en ondersteunt het aanpassingsvermogen. Neem tijdens de herfst regelmatig astragalus om je beter te wapenen tegen virussen. Je vindt dit supplement bij online-apotheken. Meer informatie over astragalus lees je hier.

Warmte

Om je te wapenen tegen virussen is het ook belangrijk dat je je beschermt tegen de koude. Vooral als je een koukleum bent, want koukleumen worden gemakkelijker ziek.

 • Hoofd en nek: Trek je muts tot aan je wenkbrauwen. De meeste warmte verlies je via je hoofd, en je voorhoofd hoort daar ook bij.
 • Voeten, buik en onderrug: Vergeet sneakersokken. Via je enkels en voeten verspreidt de koude zich naar je organen, en die wil je net warm houden. Draag altijd pantoffels in huis. Dikke sokken houden de koude van de vloer onvoldoende tegen.
 • Verwarmende voeding: Het verteren van koude en rauwe voeding vraagt veel energie. Vermijd slaatjes en koude dranken en wees zuinig met citrusvruchten, want die zijn verkoelend. Drink verse soep en thee. Eet zoete groenten en gebruik regelmatig verwarmende antivirale kruiden (verse gember, kaneel, kruidnagel, kurkuma, verse knoflook).

Meer algemene informatie over de rol van de longen volgens de Traditionele Chinese geneeskunde vind je in dit artikel.