Rol van de longen volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde

In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) zijn de longen cruciaal voor het immuunsysteem. De longen zijn dan ook het eerste orgaan dat met virussen in contact komt. Ze beschermen ons tegen virussen, bacteriën en straling en laten de Qi (levensenergie) circuleren. Volgens TCM dragen ze ook bij aan de bloedcirculatie. Zo kan het bloed de toppen van de vingers en de tenen bereiken. Bovendien reguleren de longen het openen en sluiten van de poriën, de zweetafscheiding en het vochtgehalte van de huid. Zwakke longenergie uit zich in een zwak immuunsysteem, een gevoelige huid en problemen met de neus (loopneus, allergie, sinusitis, verminderde reukzin).

Volgens de 5-elementenleer zijn de longen het yin-orgaan en is de dikke darm het daaraan gekoppelde yang-orgaan. Het element is metaal, het seizoen is herfst en de kleur is wit. Het zintuig is ruiken, de emotie is verdriet en de smaak is scherp.

Beschermende Qi

Het lichaam heeft Qi nodig om te kunnen functioneren, zoals een auto brandstof nodig heeft om te kunnen rijden. We halen Qi voornamelijk uit voeding, ingeademde lucht en een ‘voorraad’ prenatale Qi die we bij de geboorte meekrijgen. De longen laten de Qi in het lichaam circuleren. Er zijn verschillende soorten Qi, waaronder ‘Wei Qi’, of beschermende Qi. Die beschermt het lichaam tegen ziekten, straling, klimatologische en chemische invloeden. Wei Qi stroomt door het hele lichaam en regelt de lichaamstemperatuur. Zwakke beschermende Qi betekent een zwakker immuunsysteem. Je zal dan sneller een virus oplopen en er ook zieker van zijn dan iemand met een sterkere Wei Qi. Baby’s en peuters worden snel ziek omdat hun longen nog moeten groeien om sterker te worden.

Fysieke klachten

Huidproblemen hebben vaak te maken met een verstoorde werking van de longen en de dikke darm. De longen reguleren het openen en sluiten van de poriën, de zweetafscheiding, het vochtgehalte en dus de elasticiteit van de huid. De dikke darm scheidt afvalstoffen af. Als de darmflora verstoord is door een suikerrijk dieet, zal de afscheiding ook via de huid gebeuren. Het resultaat: acné en onzuiverheden. Ook constipatie is hier een symptoom van. Suiker schrappen en volle rijst en vezelrijke voeding eten, is dan de boodschap.

De reukzin en de neus zijn nauw verbonden met de longen. Iemand met sterke longen heeft een vochtige maar niet lopende neus en een goede reukzin. Iemand met zwakke longenergie krijgt vaak last van bloedneus, loopneus, verstopte neus, sinusitis of een verminderde reukzin.

Het mentale aspect

De longen staan voor ‘loslaten’. Personen met een zwakke longenergie hebben moeite om het verleden en materiële zaken los te laten. Sterke longenergie uit zich in vertrouwen, doorzettingsvermogen en scherpzinnigheid. De emotie de gepaard gaat met de longen is verdriet. Pijnlijke ervaringen, conflicten en verdriet verzwakken de longen en dus de weerstand. Praat erover, probeer het te verwerken en los te laten. Focus je op positieve indrukken: dankbaarheid, naastenliefde, positieve gedachten en het mooie zien in de kleine dingen.

In de Chinese geneeskunde is er een sterke wisselwerking tussen het fysieke en het emotionele. Wanneer emoties je lichaam verzwakken, kan je door je lichaam te versterken beter omgaan met die emoties.

De longen versterken

Je kan je longen versterken door een aangepaste voeding en levensstijl, acupunctuur en kruidengeneeskunde. Laat je bijstaan door een acupuncturist of TCM-therapeut. Hij of zij zal uitzoeken wat er precies aan de hand is en een behandeling op maat voorstellen.

Wat kan je wel zelf doen om je longen te versterken? Dat lees je in dit artikel:

17 tips voor sterke longen | TCM
TCM