Shiitake: geneeskracht en recepten

Ontdek de gezondheidsvoordelen van shiitake’s, lees hoe je gedroogde en verse shiitake’s klaarmaakt en probeer mijn lekkere en eenvoudige recepten uit (met westerse en Aziatische invloeden – fusion cooking noemen ze dat …)

Gezondheidsvoordelen van shiitake

1. Immuunsysteem

Wist je dat shiitake’s het ideale superfood zijn voor jonge ouders? Shiitake’s bevatten immers belangrijke vitamines, mineralen en enzymen die helpen om het immuunsysteem te verbeteren. Ze hebben een ontstekingsremmende werking en bestrijden allerlei bacteriën, virussen en schimmels. Net wat je nodig hebt wanneer je peuter weer eens van de crèche thuiskomt met een virus.

2. Gewichtscontrole

Shiitake’s geven snel een verzadigd gevoel en helpen om vetten sneller af te breken.

3. Cholesterol

De actieve stoffen in shiitake’s werken cholesterolverlagend. Bovendien helpen ze voorkomen dat cellen zich aan je aders gaan hechten en plaque vormen. Dat draagt bij aan een gezonde bloeddruk. Ook als je al een lage bloeddruk hebt, kan je gerust shiitake’s eten.

shiitake gezondheidsvoordelen

4. Kanker

In Japan wordt AHCC (Active Hexose Correlated Compound) al jaren gebruikt als aanvulling op chemotherapie of bestraling. Het is een complex dat gewonnen wordt uit schimmeldraden en shiitake’s. Het zou de productie van T-cellen stimuleren en helpen chromosoomschade door kankerbehandelingen te herstellen.

5. Vitamine D

Shiitake’s bevatten een mooie dosis vitamine D. De beste manier om vitamine D op te nemen is via zonlicht, maar tijdens de donkere wintermaanden kunnen shiitake’s een waardevolle aanvulling vormen.

6. Brainfood

Shiitake’s geven je extra energie en verhogen het concentratieniveau. Ideaal voor studenten tijdens de blokperiode.

7. Vleesvervanger

Shiitake’s bevatten 13 gram proteïnen per 100 gram en zijn dus een uitstekend alternatief voor vlees. Bovendien bevatten ze vitamine B12, waar vegetariërs vaak een tekort aan hebben.

8. Stralende huid

Shiitake-extract wordt niet toevallig gebruikt in allerlei verzorgingsproducten, zoals antirimpelcrèmes. De combinatie van ontstekingsremmende eigenschappen, antioxidanten, selenium en zink bindt de strijd aan met zowel rimpels als puistjes.

Waar kan je shiitake’s kopen?

In steeds meer supermarkten vind je verse shiitake’s, bv. bij Delhaize en Colruyt. Gedroogde shiitake’s vind je bij Bioplanet, in de Chinese supermarkt of online, bv. bij Amazon.

​Heb je groene vingers? Dan kan je ze ook zelf kweken! Soms vind je handige kweekpakketjes voor binnen bij Aveve of Bioplanet, maar je kan ze ook online bestellen. Je kan ze ook buitenshuis kweken door houten pluggen met shiitake-sporen in eikenhout te slaan. Meer informatie vind je in deze video

Shiitake’s klaarmaken

Gedroogde shiitake’s moet je eerst rehydrateren. Giet er kokend water over en laat ze een halfuur staan onder een deksel. Wrijf ze nog even schoon en knijp het overtollige water eruit. Daarna verwijder je de steeltjes, want die zijn hard en houterig.

Verse shiitake’s spoel je even af. Het steeltje hoef je niet te verwijderen, maar het uiteinde snij je er wel best af.

Snij de shiitake’s in blokjes of reepjes. Stoof of bak ze zoals je andere paddenstoelen zou bereiden. 

Recepten met shiitake’s

Shiitake’s worden in de Chinese keuken vaak geserveerd met sojasaus. En terecht, want zo zijn ze heel erg lekker. Maar passen ook heel goed bij vergeten groenten zoals pastinaak, rode biet en knolselder. Probeer het zelf met mijn recepten. Het volledige overzicht vind je hier.