Deze ontbijtpap met gierst, amaranth en appel is lekker, voedzaam en verwarmend. Het is een stevig papje met supergezonde ingrediënten die perfect samen passen. Gierst is verwarmend, amaranth zorgt voor een knapperige en smeuïge textuur en appel voor een frisse toets. Volgens de Traditionele Chinese geneeskunde zijn deze drie ingrediënten heilzaam voor de longen. Dat is goed nieuws, want sterke longen beschermen je tegen virussen.
Gierst is rijk aan fosfor, antioxidanten, ijzer, vezels en proteïnen. Volgens TCM is gierst de meest versterkende voeding voor koukleumen met milt-yangdeficiëntie (‘koude milt’). Gierst smaakt eerder bitter, daarom moet je hem eerst weken in heet water en goed spoelen.
Amaranth is een echt superfood. Het is rijk aan magnesium, ijzer, proteïnen, vezels en antioxidanten. Daarnaast heeft amaranth een ontstekingsremmende werking. Volgens TCM ondersteunt amaranth de longen en de lever en bouwt Qi op.
Gierstpap met amaranth en appel

Ingrediënten
- 75 g gierst
- 40 g amaranth
- 220 ml water
- 1 appel
- honing
Bereiding
- Spoel de gierst en doe hem in een kookpot.
- Overgiet de gierst met ca. 0,6 l heet water uit de waterkoker en laat een halfuur weken. Zet het vuur nog niet aan.
- Giet het water weg en spoel de gierst schoon tot het water helder is.
- Schil de appel en snij in stukjes. Spoel de amaranth schoon in een vergiet met zeer kleine gaatjes.
- Voeg de amaranth en appel bij gierst. Doe er 220 ml water bij.
- Laat 25 minuten koken onder een deksel. Roer tussendoor een paar keer om.
- Haal de pot van het vuur en laat nog 10 minuten staan.
- Serveer warm met 1 tl honing en eventueel wat rozijntjes, pompoenpitjes, zonnebloempitjes, kaneel, een vleugje pindakaas, …
Meer inspiratie?
Jutta Koehler heeft ook heel lekkere recepten voor een warm, glutenvrij en lactosevrij ontbijt. Ze heeft er een volledig boek mee gevuld. En ze baseert zich net als ik op de Chinese voedingsleer:

Een gedachte over “Gierstpap met amaranth en appel | Glutenvrije en koemelkvrije ontbijtpap”