Sugar craving - je lichaam heeft nood aan iets zoets maar geen suiker
dessert, Tips, verwarmende voeding

Sugar craving? Je lichaam heeft nood aan iets zoets – maar geen suiker

Luister altijd goed naar je lichaam, het vertelt je wat je nodig hebt. Maar soms is er een miscommunicatie. Als je zin hebt in zoet, grijp je automatisch naar koekjes en chocolade. Maar wat je lichaam je eigenlijk wil vertellen, is dat het voeding nodig heeft die van nature zoet is, zonder geraffineerde suikers. Bijvoorbeeld mango, banaan, amandelen, rozijnen, dadels, pompoen of zoete aardappel. Jij wil wellicht liever een koekje. Maar probeer het eens. Vul je maag met iets dat van nature zoet is. Dan zou je zin in zoetigheid ook moeten afnemen. En als je toch blijft snakken naar koekjes, eet er dan eentje. Maar niet het hele pak 😉

De Traditionele Chinese Geneeskunde deelt alle voedingsmiddelen op in vijf categorieën, vernoemd naar de vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. Elke categorie vertegenwoordigt een bepaalde smaak en is heilzaam voor een van onze belangrijkste organen. Het element aarde is gekoppeld aan zoete voeding en is heilzaam voor de milt. De milt is cruciaal voor de aanmaak van rode bloedcellen en neemt een belangrijke plaats in in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Neem het maar van mij aan, dit orgaan wil je tevreden houden. Dus als je milt zegt dat je iets zoets nodig hebt, kan je maar beter de juiste keuze maken.

Welke voeding helpt bij een sugar craving?

– Granola
– Pannenkoeken met kandijcassonnade
– Zelfgemaakte popcorn
– Rijstpap met kaneel
– Pompoentaart
– Worteltaart met hazelnoten
– Pistaches of kastanjes
– Eieren
– Energy bites of mueslirepen met gedroogde pruimen, dadels, rozijnen, vijgen, zonnebloempitten, amandelen, walnoten, hazelnoten, sesamzaad
– Polenta, amarant of gierst
– Fruit: druiven, abrikozen,  perzik, banaan, mango, meloen
– Groenten: aardappel, zoete aardappel, venkel, erwten, wortelen, rapen
– Kruiden: kaneel, venkel, zoethout
Als je gewoon af en toe naar iets zoets snakt maar je voor de rest goed voelt, is deze voeding prima om je opname van suikers te beperken en je milt te ondersteunen. Maar als je ook nog eens erg moe en gestresseerd bent en je zwak voelt, lees dan zeker verder.

Milt-yang-deficiëntie of een ‘koude’ milt

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde zorgt de milt ervoor dat je alle voedingsstoffen uit je voeding haalt. Daarnaast maakt hij bloed aan en verwerkt hij angst en stress. Als je aan milt-yang-deficiëntie lijdt, zoals veel vrouwen, zal je last hebben van vermoeidheid, stress, neerslachtigheid, spijsverteringsproblemen en je zal veel piekeren en zin hebben in zoetigheid.
In onze samenleving krijgt de milt het zwaar te verduren. Je moet op alle vlakken presteren en voortdurend kunnen multitasken. Je hebt amper tijd om te eten, en wanneer je eet, ben je ook nog eens je smartphone aan het checken. Je milt kan echter niet multitasken. Hij kan zich maar op één ding concentreren, en daar moet jij rekening mee houden door hetzelfde te doen. Vooral als je aan het eten bent. De milt hangt nauw samen met de maag. Als jij het moeilijk maakt voor de milt en de maag om hun werk te doen doordat je voortdurend stress ondervindt of doordat je moeilijk verteerbaar voedsel eet (rauwe voeding, salades), zullen ze met jouw energie gaan lopen. Gewoon om hun werk te doen en de voeding en de emoties te verwerken die jij hen voorschotelt.
Als dit herkenbaar klinkt en als je gezondheid hieronder begint te lijden, is het een goed idee om naar een Traditionele Chinese dokter te gaan of naar een acupuncturist. Hij of zij kan de juiste diagnose stellen. Als je aan miltdeficiëntie lijdt, zal je baat hebben bij bepaalde kruiden, acupunctuur en/of een aangepast dieet met verwarmende en makkelijk verteerbare voeding. Je hebt dan ‘yang’-voeding nodig om de milt te verwarmen. Tegelijkertijd moet je verkoelende ‘yin’-voeding vermijden, want het vergt veel energie om ze op te warmen. Ook ‘verbrande’ voeding zoals koffie, chocolade en gefrituurde voeding moet je mijden, want deze zijn schadelijk voor de milt. Ook rauwe voeding zoals salade en sushi is uit den boze.
SCHADELIJK VOOR DE MILT EN/OF MAAG:
Chocolade
Koffie, zwarte thee
Gefrituurde voeding
Chips
Rauwe voeding (salade, sushi, …)
VERKOELENDE VOEDING (YIN):
Gekoelde (koolzuurhoudende) dranken
Koude voeding (bv. roomijs, yoghurt)
Witte groenten (witte kool, bloemkool, sla, selder, courgette, spinazie, witlof, …)
De meeste fruitsoorten (banaan, appel, peer, …)
VERWARMENDE VOEDING (YANG):
Zelfgemaakte kippensoep en stoofpotjes
Kruiden: gember, kaneel, ginseng, venkel
Groenten: pompoen, venkel, zoete aardappel, ui
Fruit: frambozen, abrikozen, perzik
Superfoods: jujube, gember, gojibessen, azukibonen
Let op dat je niet overdrijft. Vooral met verwarmende kruiden en superfoods. Ze zijn heel efficiënt, maar als je er te veel van eet in korte tijd, zal je oververhit raken. Dat merk je wanneer je gezicht rood aanloopt en/of je puistjes krijgt. Als ik een dip heb, drink ik gedurende twee weken twee kopjes verwarmende thee per dag (bv. gember met kaneel of gember met jujube) en ik probeer sowieso de schadelijke voeding te vermijden. Iedereen is echter anders. Miltdeficiëntie gaat vaak samen met een lage bloeddruk. Vooral vrouwen met een natuurlijke cyclus lopen een verhoogd risico. De reden is niet ver te zoeken: de milt moet elke maand hard werken om nieuw bloed aan te maken. Herken je je hierin? Lees dan zeker mijn artikel over jujube’s. Deze Chinese rode dadels zijn rijk aan ijzer en vitamine C. Ze zijn een uitstekende natuurlijke remedie die al eeuwenlang wordt gebruikt door Chinese vrouwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s