antivirale voeding, Tips, verwarmende voeding, Voeding bij verkoudheid

5 tips om de kou te trotseren

1. Trek je muts tot aan je wenkbrauwen!

Als het koud is, verlies je de meeste warmte via je hoofd. Trek je muts daarom tot over je oren en over je volledige voorhoofd. Doe hetzelfde bij kinderen, want zij zijn gevoeliger voor koude en verliezen proportioneel nog meer warmte via hun hoofd.

2. Hou je buik warm

Blote buiken zijn niet meer in de mode, en dat is maar goed ook. Je kan het niet warm hebben als je buik wordt blootgesteld aan koude tocht. Bovendien komt de koude zo naar je maag. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde verwerken de maag en (de milt) niet enkel voeding, maar ook emoties zoals angst en bezorgdheid. Dat idee is ons niet vreemd, denk maar aan uitdrukkingen zoals “er ligt iets op mijn maag”. De maag en de milt houden niet van koude, en dan gaat het zowel om koude tocht als om koude voeding en drank. Koude zorgt ervoor dat ze minder goed gaan werken, waardoor ze meer energie gaan verbruiken om alles te verwerken. En jij dus minder energie overhoudt. Doe ze dus een plezier en draag een warm onderhemdje.

3. Hou je voeten warm en droog

Dikke sokken zijn geen overbodige luxe, ook binnenshuis. Als je met dunne sokken of blootsvoets over een koude tegelvloer loopt, dringt de koude je hele lichaam binnen. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde loopt de niermeridiaan van je voetzool tot aan je nek. Hij verspreidt de koude in je hele lichaam. Wie een goede weerstand heeft, zal er misschien niets van merken. Maar anderen zullen sneller ziek worden. Zorg er zeker voor dat kinderen altijd pantoffels dragen in huis.

4. Natgeregend? Drink gemberthee om niet ziek te worden.

Iedereen weet dat je beter niet met nat haar of natte voeten door de kou loopt. Maar de Chinezen kennen een eenvoudig middeltje om niet ziek te worden wanneer het toch gebeurt: gember. Trek je natte spullen uit en drink gemberthee. Gember drijft het vocht af en helpt je om op te warmen.

5. Kies voor verwarmende voeding

De Chinese voedingsleer deelt de voedingsmiddelen in volgens hun verwarmende of verkoelende effect. Zo zijn de meeste fruitsoorten verkoelend en zijn veel kruiden verwarmend. Kies tijdens de koude maanden dus regelmatig voor verwarmende voedingsmiddelen zoals: pompoen, venkel, ui, amarant, zoete aardappel, kip, lam, gember, kaneel, kurkuma, tijm, rozemarijn, kruidnagel. Het volledige overzicht vind je in deze 5-elementen-voedingsmiddelentabel. Kies niet eenzijdig voor verwarmende en voeding, maar zorg voor balans. Een balans waarbij ook verkoelende voedingsmiddelen gebruikt kunnen worden, maar waarbij het totale plaatje meer verwarmende dan verkoelende voeding bevat. Met neutrale voedingsmiddelen zit je altijd goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s