Om een lage bloeddruk te verhelpen hoef je geen massa’s zout te eten of pilletjes te slikken. Als zout überhaupt al helpt, is het effect beperkt tot een kortstondig opkikkertje. Pak de oorzaak aan (te weinig bloed in je bloedbaan) door je voeding aan te passen.

Opgelet: raadpleeg steeds een arts om een ernstige onderliggende aandoening uit te sluiten. Als hij je naar huis stuurt omdat je bloeddruk en bloedwaarden “wat aan de lage kant maar normaal” zijn, kan je zeker aan de slag met deze tips. Want het is niet omdat je te veel bloed hebt om ernstig ziek te zijn, dat je voldoende bloed hebt om je goed te voelen … Een acupuncturist of een Chinese geneesheer kan je wellicht ook ondersteunen.

Bloedvormende voeding

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde ligt zwakke miltenergie vaak aan de basis van een lage bloeddruk. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor voeding die bloedvormend is en de milt ondersteunt. Chinese rode dadels of jujubes zijn het beste voorbeeld. Ze bevatten veel ijzer, dat belangrijk is voor de aanmaak van rode bloedcellen. Bovendien zijn ze rijk aan vitamine C, die helpt om het ijzer op te nemen. Jujubes bevatten ook een flinke dosis kalium, die helpt om de bloeddruk te reguleren. Daardoor zijn ze ook nuttig bij een te hoge bloeddruk.

 • rode dadels (medjooldadels zijn rijk aan ijzer maar bevatten geen vitamine C – jujubes bevatten beide)
 • sesam
 • eieren
 • gierst
 • koolhydraatrijke groenten: pompoen, wortel, pastinaak, schorseneren, zoete aardappel
 • duivensoep
 • orgaanvlees
 • waterkers
 • peterselie
 • postelein
 • verse gember
 • ginseng
 • druiven
 • rode biet
 • brandnetelthee

Voeding die je moet vermijden bij een lage bloeddruk

 • melkproducten bemoeilijken de opname van ijzer
 • knoflook, selder en daikon werken bloeddrukverlagend
 • ‘verbrande’ voeding is schadelijk voor de milt: koffie, zwarte thee en chocolade
 • ‘verkoelende’ voeding verlaagt de miltenergie: rauwe en koude voeding, gekoelde dranken, witte groenten, de meeste fruitsoorten

IJzersupplementen

Om een ijzertekort aan te vullen, kan je ijzerpillen nemen, maar die liggen zwaar op de maag. Als je miltenergie zwak is, verteer je sowieso al moeilijker waardoor deze oplossing contraproductief kan zijn. Ook als je zwanger bent en snel last hebt van je maag, zijn ijzerpillen niet ideaal. Vloeibaar ijzer, bv. Floradix ligt minder zwaar op de maag en is dan een betere optie. Maar personen met een zeer gevoelige maag kunnen er nog steeds last van hebben. Bij aangepaste voeding is dat niet het geval.

Lage bloeddruk tijdens de zwangerschap

Eet tijdens de zwangerschap en de borstvoeding veel ijzerrijke voeding en hou rekening met de bovenstaande lijstjes. Chinese rode dadels kunnen veilig gebruikt worden vanaf de vijfde maand van de zwangerschap. Overdrijf er echter niet mee, want jujubes zijn verwarmend (‘yang’). Verwijder zeker de pit, want die is ‘heet’. Als er te veel hitte in je lichaam is, zijn de symptomen een snelle, sterke hartslag, een rood gezicht, een geel laagje op de tong, uitslag op de huid, nervositeit, puistjes en het gevoel dat je het altijd te warm hebt. Als je deze symptomen hebt, gebruik dan geen jujubes of gember. Gebruik ze ook niet als je last hebt van braken of gezwollen benen. Heb je geen symptomen, dan kan je tot 7 rode dadels per dag gebruiken. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde is het essentieel dat yin en yang in balans zijn om complicaties tijdens de zwangerschap te vermijden. Chinese vrouwen drinken ook na de zwangerschap rodedadelthee om te herstellen van het bloedverlies.

Waar kan je jujubes kopen?

Je vindt gedroogde Chinese rode dadels enkel in de Chinese supermarkt of online. Soms wordt zwaveldioxide (E220) toegevoegd als bewaarmiddel. Daarom kies je beter voor de biologische versie. Die vind je bijvoorbeeld op Amazon.

Gebruik van jujube en contra-indicaties

Je kan Chinese rode dadels gewoon zo eten, maar ik maak er het liefst een aftreksel van. Omdat ze een erg harde schil hebben, moet je ze eerst in tweeën snijden, anders komen de voedingsstoffen maar moeilijk in het kookwater terecht. Jujubes hebben een pit, die erg heet of ‘yang’ is. Je verwijdert hem dus best om te vermijden dat je te veel hitte in je lichaam krijgt. Gebruik geen jujubes als je aan diabetes lijdt of last hebt van gezwollen benen, diarree, braken of keelpijn.

Dit is het basisrecept. Ik maak altijd drie liter per keer. Wanneer de thee is afgekoeld, kan je hem zeven en nog een week bewaren in de koelkast.

Jujubethee met gember

rode dadels zijn ideale remedie tegen lage bloeddruk

Ingrediënten

3 liter water
30 jujubes
20 g gember

Spoel de rode dadels. Snij ze in tweeën en haal de pit eruit. Breng het water met de jujubes aan de kook. Laat ze ongeveer een uur pruttelen op een laag vuurtje. Haal de pot van het vuur. Rasp de gember met schil en al, doe hem in een theezakje, voeg toe aan het afkooksel en laat nog een kwartiertje trekken onder een deksel. Doe de thee door een zeef om de jujube’s te verwijderen. Je kan eventueel wat rietsuiker of honing toevoegen.  

Jujubethee met gember, kaneel en gojibessen

thee van rode dadels met gember, kaneel en gojibessen

Dit is mijn favoriete recept. De gojibessen maken het nog gezonder en de kaneel voegt een kruidige, zoete toets toe.

Ingrediënten

3 liter water
30 jujubes
25 g gojibessen
20 g gember
1 kaneelstokje

​Spoel de jujubes en de gojibessen zorgvuldig af. Snij de jujubes in tweeën en verwijder de pit. Breng het water met de jujubes, gojibessen en het kaneelstokje aan de kook. Laat een uurtje pruttelen op een laag vuur. Zet het vuur uit. Rasp de ongeschilde gember, doe hem in een theezakje, voeg toe en laat nog een kwartiertje trekken. Zeef de thee. Je kan naar smaak wat rietsuiker of honing toevoegen.