Ontbijtpap met gierst, pompoen
gierst, gojibessen, ontbijt, vegetarisch, verwarmende voeding, Voeding bij verkoudheid, voeding voor gezonde longen

Verwarmend glutenvrij ontbijt met gierst, pompoen en gojibessen

Gierstpap met pompoen als ontbijt, het lijkt misschien wat vreemd, maar voor koukleumen is dit het ideale recept om de dag mee te starten. Gierst is een oud graan met een hoge voedingswaarde, glutenvrij en licht verteerbaar. Het is rijk aan proteïnen, antioxidanten, magnesium en koper. Bovendien reguleert gierst de warmtehuishouding van het lichaam. Ideaal dus voor kinderen, oudere mensen en koukleumen met milt-yang-deficiëntie zoals ik (concept uit de Traditionele Chinese Geneeskunde, lees hier meer). Gierst heeft een ietwat bittere smaak en is daardoor niet meteen het meest populaire oude graan. En dat is spijtig, want je kan die smaak perfect camoufleren. Door de gierst 10 minuten te laten weken in heet water voordat je hem kookt, vermindert de bittere smaak. Door andere ingrediënten zoals kaneel of dadels toe te voegen, verdwijnt de resterende bitterheid volledig naar de achtergrond.

Ingrediënten
400 g pompoen (schoon gewicht)
1 kopje gierst
7 gehakte dadels
3 el rozijnen
1 el gojibessen
1/2 tl kaneel

Voorbereiding
Overgiet de gierst met heet water en laat 10 minuten weken. Giet het water af. Hierdoor verzacht de bittere smaak van de gierst.

Bereiding
Kook de gierst 20 minuten in 1 en 3/4 kopje vers water. Voeg na 10 minuten de gehakte dadels, de rozijnen en de gojibessen toe. Kook de pompoen gaar. Voeg de pompoen bij de gierst, voeg de kaneel toe en tast toe. Restjes kan je nog 3 dagen in de koelkast bewaren. Warm ze altijd even op. Smakelijk!

PS: Verwarmende voeding is niet voor iedereen goed. Ben je allesbehalve een koukleum, heb je het meestal warm, loopt je gezicht snel rood aan en krijg je snel puistjes? Dan is deze versie te “heet” voor jou. Laat de gojibessen en kaneel weg.

Fan van dit recept? Pin het op Pinterest!

Ontbijtpap met gierst, pompoen en gojibessen - glutenvrij en lactosevrij recept - Superpandafood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s