Gebakken rijst met shiitake en rode biet - recept
gember, hoofdgerecht, Recepten, Sesamzaad, shiitake

Gebakken rijst met shiitake en rode biet

Dit recept combineert restjes rode biet en andere groenten met shiitake tot een heerlijke portie gebakken rijst. Dat is creatief zijn met restjes. Til ze naar een nieuw niveau door er een Aziatische twist en wat superfood aan toe te voegen. Ik had wat rode biet, boontjes, paprika en broccoli over. En een beetje varkensvlees, maar niet voldoende voor een volwaardige maaltijd. Met de shiitake’s erbij had ik ineens wel voldoende proteïnen en bovendien een fantastisch superfood op mijn bord. Je kan natuurlijk ook andere paddenstoelen gebruiken, maar shiitake’s zijn bijvoorbeeld heel goed voor je immuunsysteem (lees hier meer). Wat rijst erbij, een vleugje gember en sojasaus erover en klaar! Je zou het misschien niet verwachten, maar sojasaus past uitstekend bij rode biet. Je kan uiteraard ook andere groenten gebruiken, bv. wortel, pastinaak, courgette, kropsla (eerst 5 minuten koken) of zelfs groene asperges.

Ingrediënten (2 personen)
1 kop rijst
500 g restjes groenten (rode biet, boontjes, broccoli, paprika, wortel, …)
100 g restjes vlees
30 g gedroogde shiitake (of 150 g verse shiitake)
1 ui
1 ei
2 el sojasaus
0,5 tl sesamolie
2 cm gember
1 el zwart sesamzaad
zwarte peper

Voorbereiding
Gedroogde shiitake’s moet je ongeveer een halfuur weken in heet water voordat je ze kan gebruiken. Daarna maak je ze schoon en verwijder je de steeltjes, want die zijn hard en houterig. Bij verse shiitake’s is dat niet het geval. Die maak je even schoon en je verwijdert enkel de onderkant van de steeltjes.

Bereiding
Kook de rijst gaar. Stoof de shiitate’s samen met de ui. Giet het vocht af en voeg het ei toe. Zet het vuur hoog, voeg de restjes toe en roerbak. Breng op smaak met sojasaus, zwarte peper, sesamolie en geraspte gember. Voeg tot slot de rijst en het sesamzaad toe. Smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s