Tips

Laat stress je gezondheid niet beïnvloeden. Gemberkompressen helpen om je stresshormonen te reguleren.

Gember is ontstekingsremmend, pijnstillend en stimuleert de doorbloeding. Wanneer je gemberkompressen maakt, krijg je het beste effect. Gebruik gemberkompressen in geval van pijn (spierpijn, pijnlijke maandstonden, artritis, …), ontsteking (borstontsteking, peesontsteking, …), als detox of om bijnieruitputting tegen te gaan.

Stress heeft een impact op je gezondheid

In het bijniermerg worden stresshormonen zoals adrenaline en cortisol aangemaakt. Als je voortdurend stress ervaart, moeten je bijnieren overuren presteren en zullen ze vermoeid of zelfs uitgeput geraken. En dat heeft gevolgen voor je gezondheid. In het begin zal je er misschien niet veel van merken. Als je bijnieren wat minder goed werken, krijg je last van vermoeidheid, verminderde concentratie, zin in zoete of zoute dingen, depressieve gevoelens en je kan minder goed met stress omgaan. Hoe langer dit aanhoudt, hoe erger het wordt.

Dat stress een impact kan hebben op je gezondheid, is duidelijk. Je stress moet ergens naartoe. Hij kan zich in je buik nestelen, waardoor je last kan krijgen van brandend maagzuur of zelfs problemen met de galblaas. Hij kan zich ook in je schouders nestelen, waardoor je een gespannen houding gaat aannemen en nekklachten krijgt. Het is belangrijk dat je kan praten over de dingen die je stress bezorgen. Sporten helpt ook om negatieve energie kwijt te raken. Bovendien maakt je lichaam bij het sporten het gelukshormoon serotonine aan. Yoga, meditatie of mindfulness zijn ook beproefde methoden om met stress om te gaan.

De verleiding is groot om je in stresssituaties op ongezonde voeding te storten. Die zorgt ervoor dat je je even beter voelt. Maar op die manier maak je het alleen maar moeilijker voor je lichaam. Het moet dan niet alleen je stress verwerken, maar ook nog eens de rommel die hebt gegeten. Beperk dus je inname van suikers, cafeïne, alcohol en chocolade.

Stel je vast dat stress een ernstige impact heeft op je gezondheid, en kom je er zelf niet uit? Zoek dan op tijd hulp. Wacht niet tot je met bijnieruitputting, CVS of een burn-out zit. Praat met je huisarts, een psycholoog of ga te rade bij een acupuncturist. Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde, die ernaar streeft om je lichaam in balans te brengen. Een goede acupuncturist kijkt naar het volledige plaatje en kan je helpen om je stressniveau te verlagen en de organen die het meest lijden onder de stress versterken.

Ontgift je (bij-)nieren met gemberkompressen

Doordat gember de doorbloeding stimuleert, kan hij gebruikt worden om de nieren en bijnieren te ontgiften. Op die manier stimuleer je de goede werking van de nieren en de bijnieren. Als je bijnieren in balans zijn, zal je op een normale manier adrenaline en cortisol produceren en veel gemakkelijker kunnen omgaan met stress. Met gemberkompressen kan je een geconcentreerde dosis onstekingsremmende en doorbloedingsstimulerende gember aanbrengen op de juiste plaats. De warmte van de gemberkompressen heeft bovendien een ontspannende werking. Je hoeft dus geen geld uit te geven aan een dagje wellness. Tot rust komen en ontgiften doe je gewoon thuis, in de zetel, met een paar washandjes op je onderrug.

Gember is niet alleen ontstekingsremmend, maar ook pijnstillend. Daarom kunnen gemberkompressen ook gebruikt worden bij reumatoïde artritis, menstruatiepijn en spierpijn. Breng de warme kompressen gedurende 20-30 minuten daar aan waar het pijn doet.

20181105_112400.jpg

Werkwijze:

Rasp 75 g niet-geschilde, biologische gember. Doe in een katoenen zakje of een paar theezakjes en bind dicht met een koordje of garen. Doe 1 liter gekookt water in een kookpot. Laat het gemberzakje gedurende 5 minuten trekken. Laat de gember niet koken, want dan verliest hij zijn geneeskrachtige werking. Haal het zakje uit het water en klem het tussen twee eetlepels om het laatste vocht eruit te persen. Laat een kwartiertje afkoelen zodat je je niet verbrandt. De kompressen moeten  goed warm zijn, maar niet te heet. Drenk een washandje in de pot, knijp het meeste water eruit en breng aan op de te behandelen plek. Drenk intussen een tweede washandje in de pot en verwissel ze wanneer het eerste is afgekoeld. Als je je nieren behandelt, leg dan een washandje op elke nier en warm intussen een derde washandje op in de pot. Gebruik een grote handdoek om het aflopende water op te vangen. Je kan tussendoor het gemberwater opnieuw opwarmen op de kookplaat, maar laat het niet koken. Laat een sessie niet langer dan 20 à 30 minuten duren. Je kan wel meermaals per week gemberkompressen aanbrengen. De geraspte gember kan je invriezen en meermaals gebruiken.

Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt, want gember stimuleert het zweten. Het is mogelijk dat je de volgende nacht meer gaat zweten. Een echte detox dus!

Opgelet: gebruik gemberkompressen niet op beschadigde huid of tijdens de zwangerschap. Gemberthee is wel veilig tijdens de zwangerschap omdat de dosis veel lager is.

Meer lezen? Meer informatie over de geneeskrachtige werking en het gebruik van gember lees je hier. Over bijnieruitputting lees je alles in het boek “Bijnieruitputting, het stresssyndroom van de 21e eeuw” van de Amerikaanse dokter James L. Wilson.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s