Tips

Ontgift je bijnieren met gemberkompressen

Gebruik gemberkompressen om bijnieruitputting of burn-out te voorkomen. Gember is ontstekingsremmend, pijnstillend en stimuleert de doorbloeding. Daardoor zijn gemberkompressen doeltreffend om je bijnieren te ontgiften en je nierenergie te versterken. Met kompressen kan je een geconcentreerde dosis gember aanbrengen op de juiste plaats. De warmte zorgt bovendien voor ontspanning.

Wat is bijnieruitputting?

In het bijniermerg worden stresshormonen zoals adrenaline en cortisol aangemaakt. Als je voortdurend stress ervaart, moeten je bijnieren overuren presteren en zullen ze vermoeid of uitgeput geraken. Dat kan leiden tot zin in zoete of zoute dingen, vermoeidheid, verminderde concentratie, depressieve gevoelens en burn-out. Het is dan belangrijk om je nierenergie te verbeteren. Lees mijn tips voor meer nierenergie in dit artikel.

20181105_112400.jpg

Hoe gebruik je gemberkompressen?

Breng de gemberkompressen aan op je (bij)nieren op een rustige plaats waar je niet gestoord wordt. Gebruik geen gemberkompressen als je net gegeten hebt. Je wacht best tot je maag leeg is. Kies een comfortabele plek waar je languit kan liggen, bv. op de zetel of op je bed. Bescherm de ondergrond met een paar dikke handdoeken en/of een yogamat.

Opgelet: gebruik gemberkompressen niet op beschadigde huid of tijdens de zwangerschap. Gemberthee is wel veilig tijdens de zwangerschap omdat de dosis veel lager is.​

Benodigdheden:

  • 75 g niet-geschilde, biologische gemberwortel
  • een katoenen zakje of een paar theezakjes en een touwtje
  • 2 handdoekjes die groot genoeg zijn om je beide nieren te bedekken (of 4 washandjes)

Werkwijze:

  • Rasp of hak de gember in kleine stukjes. Doe in een katoenen zakje of een paar theezakjes en bind dicht met een koordje.
  • Breng 1 liter water aan de kook. Neem de pot van het vuur. Laat de gember gedurende 5 minuten trekken. Laat de gember niet koken, want dan verliest hij zijn geneeskrachtige werking. Haal het zakje uit het water en klem het tussen twee eetlepels om het laatste vocht eruit te persen.
  • Laat een kwartiertje afkoelen.
  • Drenk een handdoekje in de pot, knijp het meeste water eruit. Controleer de temperatuur van de handdoek op de rug van je hand. Leg het handdoekje op je beide nieren. Je nieren bevinden zich ter hoogte van je taille, onder de onderste rib.
  • Drenk het tweede handdoekje in de pot en verwissel wanneer het eerste is afgekoeld.
  • Zet je gsm uit en ontspan. De sessie mag maximaal 30 minuten duren.
  • Drink voldoende water, want gember stimuleert het zweten.

Voorkom stress door anders te ademen

Stress is de belangrijkste oorzaak van bijnieruitputting. Leer stress te voorkomen door anders te gaan ademen, met de hartcoherentietechniek:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s