Schoolstress verminderen? Voetjes masseren!
Tips

Ook kleuters hebben stress voor de eerste schooldag | 4 tips

Voor de eerste keer naar school gaan, is stresserend, ook voor peuters en kleuters. En geen enkele ouder wil zijn kind huilend afzetten aan de schoolpoort op de eerste schooldag. Een goede voorbereiding helpt, zeker bij hoogsensitieve kinderen. Hieronder vind je tips om je kind voor te bereiden op zijn eerste schooldag en om achteraf de vele indrukken te verwerken.

1. Lees boekjes over school

Gaat je kleuter voor de eerste keer naar school, lees dan samen een boekje over de kleuterschool. Een leuk boekje, eventueel met flapjes, dat een realistisch beeld geeft van wat er op school te zien is en gebeurt. “Een dag met Jules op school” is een uitstekend boek. Als de kleuterschool met de figuur van Jules werkt, is het ook fijn dat je kind Jules al leert kennen. Bekijk het boekje in dit filmpje. Kijk in je lokale bibliotheek of ze het boek hebben, of bestel het op Bol:

2. Speel schooltje

Speel samen met je kleuter een rollenspel over hoe de eerste schooldag kan verlopen. Neem de boekentas erbij, stop zijn drinkbus en brooddoos erin en doe alsof je vertrekt. Klik hem vast in zijn denkbeeldige fietsstoeltje, zet zijn fietshelm op, en vertrekken maar. Zet hem af aan de schoolpoort en vervolgens ben je de juf die hem meeneemt naar een klas met knuffeltjes als klasgenoten. Komt je kind in een veel grotere groep terecht dan hij gewend is? Gebruik dan een heleboel knuffels.

3. Stel je kind gerust en blijf zelf rustig

Mama/Papa komt altijd terug” is een goede zin tegen verlatingsangst. Gebruik hem regelmatig. Bedwing je eigen stress wanneer je je kind naar school brengt. Want als het voelt dat jij stress hebt om hem daar achter te laten, dan is er iets mis met die plek, toch? Onderweg kan je veel praten of liedjes zingen om jezelf en je kind af te leiden.

4. Voetjes masseren = hoofdje leegmaken

Veel indrukken worden ’s nachts verwerkt. Dat kan tot moeilijke nachten leiden. Maar ook als je kind gewoon doorslaapt, is het goed om ’s avonds zijn voetjes te masseren. Zo kan hij de vele indrukken van op school verwerken en zijn hoofd leegmaken. De voetmassage is heel eenvoudig. Je neemt een voet in je handen en masseert de volledige voetzool. Wrijf op en neer, kneed een beetje, duw met je duim of je handpalm op de zool, masseer de tenen een voor een en trek er zachtjes aan. Neem ook de hiel en de onderkant van de achillespees mee. Het hoeft niet lang te duren, een minuut of twee is prima. Voor meer details kan je mijn filmpje op deze pagina bekijken.

Hoe overtuig je een kleuter om stil te blijven zitten voor een voetmassage? Integreer de massage in een bestaand ritueel. Bijvoorbeeld tijdens het tv kijken of terwijl hij in bed ligt en je zijn slaapliedje zingt. Masseer niet terwijl hij eet of drinkt. Is je kind kietelachtig? Zorg ervoor dat je niet zachtjes streelt, maar iets harder masseert, vooral wanneer je start. Kousjes aantrekken kan ook helpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s