Schoolstress verminderen? Voetjes masseren!
Tips

Ook kleuters hebben stress voor de eerste schooldag | 4 tips

De eerste schooldag is stresserend, ook voor peuters en kleuters. Als ze weten dat hun eerste schooldag eraan komt, worden hangerig, sneller boos, slapen slechter en hebben meer aandacht nodig. Ze voelen dat er een verandering aankomt. Met deze tips help je hen om voorbereid te zijn en om de vele indrukken te verwerken.

1. Lees boekjes over school

Gaat je kleuter voor de allereerste keer naar school, lees dan samen een boekje over school. Een leuk boekje, eventueel met flapjes, dat een realistisch beeld geeft van wat er op school te zien is en gebeurt. “Een dag met Jules op school” is een goed voorbeeld. Als de kleuterschool met de figuur van Jules werkt, heeft je kleuter ook meteen herkenningspunten in de klas. Bekijk het boekje in dit filmpje.

2. Speel schooltje

Speel samen met je kleuter een rollenspel over hoe de eerste schooldag kan verlopen. Neem de boekentas erbij, stop zijn spulletjes erin en doe alsof je vertrekt. Klik hem vast in zijn denkbeeldige fietsstoeltje, zet zijn fietshelm op, en vertrekken maar. Zet hem af aan de schoolpoort en vervolgens ben je de juf die hem meeneemt naar een klas met knuffeltjes als klasgenoten. Komt je kind in een veel grotere groep terecht dan hij gewend is? Gebruik dan dat aantal knuffeltjes.

3. Stel je kind gerust en blijf rustig

“Mama/Papa komt altijd terug” is een goede zin tegen verlatingsangst. Gebruik hem regelmatig. Heb geduld met je kind en wees niet te streng. Als hij lastig doet, is dat niet om jou te treiteren. Hij zoekt een uitlaatklep voor zijn stress. Bedwing je eigen stress wanneer je je kind naar school brengt. Want als hij voelt dat jij stress hebt om hem daar achter te laten, dan is er iets mis met die plek, toch?

4. Voetjes masseren = hoofdje leegmaken

Veel indrukken worden ’s nachts verwerkt. Soms leidt dat tot moeilijke nachten. Maar ook wanneer je kind gewoon doorslaapt, is het een goed idee om ’s avonds zijn voetjes te masseren. Op die manier help je hem om zijn hoofdje leeg te maken. Zo kan hij de vele indrukken van op school verwerken. Hij slaapt ook sneller in. Je hoeft er geen ingewikkelde technieken voor te kennen. Je neemt een voet in je handen en masseert de volledige voetzool. Wrijf op en neer, kneed een beetje, duw met je duim of je handpalm op de zool, masseer de tenen een voor een en trek er zachtjes aan. Neem ook de hiel en de onderkant van de achillespees mee. Het hoeft niet lang te duren, een minuut of twee is prima. Voor meer details kan je dit filmpje bekijken. Hoe overtuig je een kleuter om stil te blijven zitten voor een voetmassage? Integreer de massage in een bestaand ritueel. Bijvoorbeeld tijdens het tv kijken of terwijl hij in bed ligt en je zijn slaapliedje zingt. Masseer niet terwijl hij eet of drinkt. Is je kind kietelachtig? Zorg ervoor dat je niet zachtjes streelt, maar iets harder masseert, vooral wanneer je start. Kousjes aantrekken kan ook helpen. Ik ben ermee begonnen toen zoonlief voor het eerst naar de kleuterschool ging. Eerst vond hij het wat vreemd en bleef hij niet stilzitten, maar het wende en ik merkte ook dat het hielp. Intussen is het een vast onderdeel van het avondritueel geworden. Hij wil niet meer naar bed zonder zijn voetmassage. Vind ik prima, want na zijn massage valt hij supersnel in slaap. Praten of zingen zit er niet meer in. Zodra ik zijn kamer uit ben, is het stil.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s