Met de eerste schooldag gaat heel wat stress gepaard, ook voor de allerkleinsten. Toen mijn zoontje voor het eerst naar de kleuterklas ging, had hij heel moeilijke nachten. Hij verwerkte alle indrukken ’s nachts, zonder dat hij overdag echt moeilijk deed over het feit dat hij naar school moest gaan. ’s Avonds zijn voetjes masseren hielp. Want niet alleen volwassenen vinden een goede voetmassage heerlijk, het helpt zelfs de allerkleinsten om hun hoofdje leeg te maken. Je hoeft er geen ingewikkelde technieken voor te kennen. Je neemt een voet in je handen en masseert de volledige voetzool. Wrijf op en neer, kneed een beetje, duw met je duim of je handpalm op de zool, masseer de tenen een voor een en trek er zachtjes aan. Voor meer details kan je dit filmpje bekijken.

Hoe overtuig je een kleuter om stil te blijven zitten voor een voetmassage? Integreer de massage in een bestaand ritueel. Bijvoorbeeld tijdens het tv kijken of tijdens het avondritueel. Ik masseer m’n zoon z’n voetjes nu elke avond terwijl hij in bed ligt en ik zijn slaapliedje zing. Is je kind kietelachtig? Zorg ervoor dat je niet zachtjes streelt, maar hard genoeg masseert, vooral wanneer je start. Kousjes aantrekken kan ook helpen.

Probeer het ook eens bij jezelf. Of beter nog, vraag aan je partner om je voeten te masseren. Want zelf rustig blijven is essentieel. Een kind is als een spons, het neemt alles op, ook jouw stress.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s