Tijdens een hittegolf kan je afkoeling vinden in je voeding. Zo is sushi eten eigenlijk een veel beter idee dan barbecueën. Rauwe voeding heeft een verkoelend effect terwijl gegrild vlees je lichaam opwarmt. Dat blijkt uit de voedingsleer die deel uitmaakt van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Tijdens een hittegolf snakt je lichaam naar water en fruit, en dat is geen toeval. Wat je absoluut moet vermijden wanneer het buiten 30 °C is, is gefrituurde of gegrilde voeding, chips, alcohol, koffie en pikante voeding. Daardoor zal je alleen maar meer gaan zweten en een nog roder gezicht krijgen. Andere symptomen van te veel hitte in je lichaam zijn: puistjes, aften, uitslag op de huid, een snelle hartslag, nervositeit en een geel laagje op de tong.

Verkoelende (yin) voeding en dranken

 • Dranken: water, koude thee (groene thee, muntthee, hibiscusthee, chrysantenthee, duizendbladthee, paardenbloemwortelthee, vrouwenmantelthee), vlierbessensap, appelsap, sap van citrusvruchten, koemelk, sojamelk, kokosmelk. Probeer zeker eens mijn groene ijsthee met passievrucht.
 • Vlees: kalkoen, konijn
 • Vleesvervanger: tofoe
 • Fruit: watermeloen, grapefruit, ananas, kiwi, citroen, banaan, kaki, mango, aardbei, bessen, citroen, sinaasappel, appel, peer, passievrucht, papaja
 • Groenten: tomaat, paprika, artisjok, olijf, kropsla, ijsbergsla, andijvie, witlof, rode biet, augurken, pastinaak, courgette, asperge, spinazie, aubergine, broccoli, bloemkool, Chinese kool, rabarber, koolraap, radijs, rammenas
 • Kruiden: salie, dragon, tuinkers, sojasaus
 • Superfoods: zeewier (bv. wakame), mungbonen

IJsjes zijn natuurlijk ook een goed idee! Zelfgemaakte waterijsjes van gepureerd verkoelend fruit zijn de beste optie. Combineer bv. mango en aardbei met sinaasappelsap.

Let op dat je balanceert. Je maag moet veel meer moeite doen om rauwe groenten en gekoelde (en dan vooral koolzuurhoudende) dranken te verwerken. Wissel salades dus af met gekookte of gestoomde groenten uit het lijstje. Is de hittegolf voorbij, dan breng je je salades in balans met verwarmende kruiden zoals oregano, tijm, rozemarijn of ui en knoflook. Sushi breng je in balans met gember; en wakame met wat Spaanse pepers.

Verwarmende (yang) voeding en dranken

 • Dranken: alcohol, koffie, kersensap, venkelthee, havermelk
 • Vlees: rood vlees, wild, gegrild vlees
 • Vis: gerookte vis
 • Fruit: abrikoos, perzik, rozijnen
 • Groenten: zoete aardappel, pompoen, venkel, look, ui, sjalot
 • Kruiden: kaneel, venkel, cayennepeper, chili, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, steranijs, basilicum, bieslook, dille, gember, kardemom, komijn, koriander, laurier, mosterd, karwij, kurkuma, oregano, paprika, rozemarijn, tijm, peterselie
 • Superfoods: gojibessen, jujubes, adukibonen en gember

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s