vermijd ziekte bij koude met gember
gember, Superfoods, verwarmende voeding, Voeding bij verkoudheid

Zo word je niet ziek door kou en regen

Koude verzwakt je lichaam en vermindert je weerstand tegen virussen. Je kan het erg koud krijgen als je nat wordt door de regen, als je naar buiten gaat zonder jas, als je je haar niet droogt na het zwemmen, maar ook als je te veel ijs eet. Gember helpt volgens de Traditionele Chinese geneeskunde om weer op te warmen en vocht uit je lichaam te verdrijven.

Word je ziek door koude?

Van kou kan je enkel een verkoudheid krijgen als je in contact bent geweest met een verkoudheidsvirus. Hetzelfde geldt voor andere virussen. Je kan bijvoorbeeld contact hebben gehad met iemand die griep of het coronavirus heeft, zonder dat je daar last van hebt omdat je immuunsysteem goed werkt. Maar als je flink afkoelt terwijl het virus nog in je lichaam aanwezig is, brokkelt je verdedigingslijn af en geef je het virus vrij spel. Het virus kan dan eenvoudig doorbreken. Volgens de Traditionele Chinese geneeskunde (TCM) is het cruciaal om je organen warm te houden om je te beschermen tegen ziekte.

Word niet ziek door koude en regen dankzij gember

Vermijd natte voeten

Als je natgeregend bent, trek je snel droge, warme sokken aan. Een paar uur rondlopen met natte voeten is de beste vrijgeleide voor virussen. Je niermeridianen vertrekken in je voeten en verspreiden de koude in sneltempo naar al je organen. Ook je buik, onderrug en hoofd kan je maar beter warm houden. Laat natte schoenen goed drogen voordat je ze weer aantrekt. Neem uitneembare zooltjes eruit. Stop papieren handdoekjes, poetspapier of krantenpapier in je natte schoenen in en vervang het papier regelmatig.

Drink gemberthee om niet ziek te worden

Gember is vochtafdrijvend, verwarmend en antiviraal. Ideaal om niet ziek te worden als je koud en nat bent geworden door de regen. Het best is geraspte verse, ongeschilde gember overgoten met heet water. Maar een zakje gemberthee is een uitstekende tweede keuze. Geen gember in huis? Misschien wel een mengeling met gember, zoals chai of blaas- en nierthee? Die zijn ook heel goed. Of anders maak je een theetje met verwarmende, antivirale ingrediënten, zoals tijm, kaneel, gojibessen of kurkuma. Kamillethee met kaneel is bijvoorbeeld erg lekker.

TIP: als je vaak met de fiets naar je werk gaat, zorg dan voor goede regenkleding en leg een paar dikke huissokken en een paar zakjes gemberthee in je bureaulade.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s