Pannenkoeken zonder gluten, lactose, koemelk, soja en/of ei
dessert, pannenkoeken

Pannenkoeken zonder gluten, lactose, koemelk, soja en/of ei

Overzicht van de verschillende mogelijkheden om je pannenkoeken glutenvrij, lactosevrij, koemelkvrij en/of sojavrij te maken, met of zonder ei. Je vertrekt van het basisrecept voor pannenkoeken met allergenen en vervangt wat nodig is. Er zijn verschillende ingrediënten waaruit je kan kiezen. De hoeveelheden veranderen lichtjes afhankelijk van wat je vervangt.

Pannenkoeken bakken zonder boter

Pannenkoeken zonder koemelk, soja of restlactose bak je best in plantaardige olie die op vloeibare boter lijkt. ‘Becel Original vloeibaar’ is een goede keuze (bevat wel sojalecithine). Maar er zijn ook heel wat supermarktmerken die ook koemelk- en sojavrij zijn, zoals: ‘Bakken en braden’ van Boni (Colruyt) en ‘Bratella vloeibaar’ van Aldi. Plantaardige alternatieven voor vloeibare boter spatten minder dan gewone plantaardige olie.

Basisrecept voor pannenkoeken (met allergenen)

Basisrecept pannenkoeken

 • Opdieningen: 12 pannenkoeken
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
 • Afdrukken

Ingrediënten

 • 4 eieren
 • 250 g tarwemeel
 • 500 ml koemelk
 • boter (om te bakken)

 • Bereiding

 • Mix de eieren, het meel en de melk tot een glad beslag.
 • Bak de pannenkoeken in een pannenkoekenpan. Doe telkens een beetje boter in de pan voordat je het beslag uitschept.
 • Pannenkoeken voor kinderen met koemelkallergie

  Koemelkvrije pannenkoeken zonder soja  Voor koemelkvrije pannenkoeken vervang je de koemelk door 500 ml plantaardige melk: havermelk, amandelmelk of kokosmelk. En je voegt 1 ei extra toe. Voor kinderen met koemelkallergie gebruik je best geen soja door het risico op kruisallergie. Rijstmelk is erg waterig en gebruik je beter niet.

  Ingrediënten

 • 5 eieren
 • 250 g tarwemeel
 • 500 ml havermelk, amandelmelk of kokosmelk
 • plantaardig alternatief voor boter (om te bakken)

 • Lactosevrije pannenkoeken

  Lactosevrije pannenkoeken  Je kan lactosevrije pannenkoeken bakken met plantaardige ingrediënten, of met lactosevrije koemelk en boter.
  De plantaardige versie is volledig vrij van restlactose en dus de veiligste optie. Het enige verschil met het koemelkvrije recept hierboven is dat je ook sojaboter en sojamelk kan gebruiken.

  Ingrediënten

 • 5 eieren
 • 250 g tarwemeel
 • 500 ml amandelmelk, havermelk, sojamelk of kokosmelk
 • plantaardig alternatief voor boter (om te bakken)


 • Als je geen last hebt van restlactose, kan je pannenkoeken bakken met lactosevrije koemelk en boter. Het enige verschil met het basisrecept met allergenen is dat je de koemelk vervangt door lactosevrije koemelk.

  Ingrediënten

 • 4 eieren
 • 250 g tarwemeel
 • 500 ml lactosevrije koemelk
 • boter (om te bakken)

 • Glutenvrije pannenkoeken

  Glutenvrije pannenkoeken  Om glutenvrije pannenkoeken te bakken, vervang je het tarwemeel door glutenvrij meel. Je hebt speciaal glutenvrij meel nodig dat voor een kleverige textuur zorgt. Met alleen maar maïsmeel of rijstmeel lukt het niet. Ik gebruik de Universal mix van Schär. Die kleeft echter te veel, daarom combineer ik hem met dezelfde hoeveelheid maïsmeel of rijstmeel.

  Ingrediënten

 • 4 eieren
 • 125 g Schär Universal mix
 • 125 g maïsmeel of rijstmeel
 • 500 ml koemelk
 • boter (om te bakken)

 • Gluten- en lactosevrije pannenkoeken

  Glutenvrije en lactosevrije pannenkoeken


  Voor glutenvrije pannenkoeken zonder restlactose (koemelkvrij) gebruik je plantaardige melk en plantaardige boter, met glutenvrij meel dat voor een kleverige textuur zorgt. Je gebruikt ook 1 ei extra. Voor glutenvrije pannenkoeken met restlactose volg je het recept onder ‘Glutenvrije pannenkoeken’. Je vervangt de melk door 500 ml lactosevrije koemelk.

  Ingrediënten

 • 5 eieren
 • 125 g Schär Universal mix
 • 125 g maïsmeel, rijstmeel of boekweitmeel
 • 500 ml amandelmelk, sojamelk of kokosmelk
 • plantaardig alternatief voor boter of sojaboter (om te bakken)
 • Pannenkoeken zonder ei

  Pannenkoeken zonder ei  Om pannenkoeken zonder ei te bakken, vervang je de eieren door banaan. Je hebt 1 halve, goed rijpe banaan (ongeveer 50 gram, zonder schil) nodig om 1 ei te vervangen. Heb je ook nog andere allergieën? Volg dan het recept hierboven overeenkomt met jouw allergieën en vervang in dat recept elk ei door 50 g banaan. Let op: de bananen moeten goed rijp of overrijp zijn. Anders binden ze niet goed..

  Ingrediënten

 • 200 g goed rijpe bananen (schoon gewicht)
 • 250 g tarwemeel
 • 500 ml koemelk
 • boter (om te bakken)
 • Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  Verbinden met %s