Deze 5-elementen-soep met pompoen, gember, kurkuma, wortel en kelp heeft niet alleen een verwarmend effect. Doordat alle 5 smaken vertegenwoordigd zijn en in de juiste volgorde toegevoegd worden, worden alle organen ondersteund en kan de energie in je lichaam beter stromen. Voeding die volgens de 5 elementen bereid wordt, is gemakkelijker verteerbaar, waardoor je de voedingsstoffen ook beter zal opnemen.

Ingrediënten:
1 kg pompoen (schoon gewicht)
500 g wortelen
3 uien
3 l water
5 cm gember
2 stroken kelp (zeewier)
0,5 citroen
kurkuma
peper
zout

Basisprincipes van 5-elementen-koken:
voeg de ingrediënten in de juiste volgorde toe
wacht even en roer voordat je het volgende ingrediënt toevoegt
– hoe vaker je de cyclus van 5 elementen doorloopt, hoe beter

Bereiding:
Verwarm wat plantaardige olie in een grote pot. Fruit de fijngesnipperde uien. Blus met een beetje koud water. Voeg een scheutje citroensap toe. Voeg 1,5 l kokend water toe. Voeg de wortelen toe. Doe de in schijfjes gesneden gember erbij. Kruid met zwarte peper. Voeg zout en zeewier toe. Doe er nog een beetje citroensap bij. Nog 1,5 liter kokend water en wat kurkuma erbij. En tot slot de pompoen. Laat koken tot alle groenten gaar zijn, mix en dien warm op.

Een woordje uitleg:

  • Plantaardige olie (koel), wortel (neutraal) en pompoen (verwarmend) zijn ‘aarde’ en ondersteunen maag en milt.
  • Ui, gember (verwarmend) en peper (heet) zijn ‘metaal’ en ondersteunen de longen en de dikke darm.
  • Koud water, zeewier en zout (koud) zijn ‘water’ en ondersteunen de nieren en de blaas. Zeewier en zout hebben een sterk verkoelend effect, maar doordat de hoeveelheid beperkt is en de andere ingrediënten verwarmend zijn, blijft de soep verwarmend. Zeewier is bijzonder rijk aan mineralen en boost de voedingswaarde van deze pompoensoep.
  • Citroensap (koud) is ‘hout’ en ondersteunt de lever en gal.
  • Heet water en kurkuma (verwarmend) zijn ‘vuur’ en ondersteunen de dunne darm en het hart.
  • De 5-elementen-cyclus wordt in dit recept tweemaal doorlopen. Het laatst toegevoegde ingrediënt is pompoen, ‘aarde’ dus, waardoor deze soep als belangrijkste effect de ondersteuning van maag en milt heeft.

Deel dit recept:

5-elementen pompoensoep met gember, kurkuma en zeewier - Vegan, glutenvrij en lactosevrij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s