Energierepen met adukibonen, pindakaas, pitten en gedroogd fruit
adukibonen, ontbijt, Superfoods

Glutenvrije graanrepen met adukibonen en pindakaas

Deze energierepen zijn glutenvrij en bevatten geen haver. Ze zijn zeer voedzaam en toch goed verteerbaar. Ze bevatten zoete rode bonen (adukibonen), notenpasta, gedroogd fruit, zonnebloempitten, pompoenpitten, rijstvlokken, ei en een vleugje honing. Alleen maar gezonde, voedzame ingrediënten dus! Deze graanrepen zijn rijk aan proteïnen, mineralen, antioxidanten, vitamines en ijzer.

Als je havervlokken moeilijk verteert, is het moeilijk om voedzame (glutenvrije) graanrepen te vinden. Zaadjes, pitjes en gedroogd fruit zijn ideaal, maar je moet ze kunnen binden in een energiereep met een aangename textuur. Daarvoor zijn de adukibonen ideaal. Ze zorgen samen met het ei voor een smeuïg papje. Adukibonen zijn een fantastisch superfood, ik gebruik ze ook in veel andere recepten met adukibonen. Adukibonen en rijstvlokken vind je in de biowinkel.

Noten zijn energiebommetjes, maar relatief duur en niet zo licht verteerbaar. Daarom gebruik ik een beperkte hoeveelheid notenpasta. Je kan eenvoudigweg pindakaas gebruiken, maar je kan ook andere soorten kiezen. Ik heb een mengeling gebruikt van 90 g pindakaas, 60 g amandelpasta en 10 g tahin.

energierepen met aduki en noten zonder haver

Voor het gedroogd fruit kan je bv. abrikozen, dadels, vijgen, pruimen en/of rozijnen gebruiken. Ik heb gekozen voor 40 g rozijnen en 140 g gedroogde abrikozen. Die abrikozen waren vrij droog, daarom heb ik ze eerst in stukjes gesneden en geweekt in het sap van 1 citroen. Citroensap stimuleert de lever, dus dat is mooi meegenomen.

De helft van de pitjes hak ik fijn met een hakmolen. Zo krijgen de graanrepen meer volume. De andere helft blijft heel en zorgt voor extra crunch.

Met de onderstaande hoeveelheden kan je een hele bakplaat vullen. De repen blijven zeker 3 dagen houdbaar in de koelkast. De rest vries ik in in porties. Heb je minder nodig, deel de hoeveelheden dan door 2 en bak gedurende 17 minuten op 180 °C.

Glutenvrije graanrepen met adukibonen en pindakaas

Ingrediënten

 • 150 g gare adukibonen (= 75 g droge adukibonen)
 • 160 g notenpasta (bv. pindakaas)
 • 2 eieren
 • 180 g gedroogd fruit
 • 80 g zonnebloempitten
 • 80 g pompoenpitten
 • 50 g rijstvlokken
 • 3 tl chiazaad
 • 2 el honing
 • sap van 1 citroen (optioneel)

Bereiding

 1. Droge adukibonen laat je een nachtje weken en kook je vervolgens ca. 45 minuten. Of je kookt ze ongeweekt 15 minuten in de snelkookpan. Door ze te koken, verdubbelen ze in gewicht. Adukibonen uit blik zijn al gaar, die spoel je gewoon even schoon.
 2. Week het chiazaad in 6 el water.
 3. Snij het gedroogd fruit in stukjes. Is het wat taai, week het dan in het citroensap.
 4. Hak 40 g pompoenpitten en 40 g zonnebloempitten fijn met een hakmolen.
 5. Pureer de adukibonen samen met de eieren met de staafmixer.
 6. Spatel de overige ingrediënten door de adukibonen-eimix: notenpasta, gedroogd fruit, fijngehakte en hele pitjes, rijstvlokken, chiazaad en honing. Meng goed.
 7. Spreid uit in een egale, dunne laag op een bakplaat met bakpapier.
 8. Bak 20 minuten op 180 °C.
 9. Snij in repen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s