Gestoofde 5-elementen-knolselder met biefstuk en pommes duchesse
5 elementen, gember, hoofdgerecht

Gestoofde 5-elementen-knolselder met biefstuk en pommes duchesse – Glutenvrij en lactosevrij recept

Gestoofde knolselderij met flink wat zwarte peper is een echte lekkernij. Als je bovendien de 5-elementen-kooktechniek toepast, krijg je een uiterst voedzaam en versterkend gerecht. Knolselder heeft een verkoelend effect. Niet echt ideaal tijdens het winterseizoen. Gelukkig kan je daar iets aan doen. Door te stoven en verwarmende kruiden te gebruiken, krijg je een gerecht met een licht verwarmend effect. Knolselder is een van mijn favoriete vergeten groenten. Ik vind biefstuk (ook met zwarte peper) er heerlijk bij. Voor een feestelijke toets serveer ik er pommes duchesse bij. Je kan die zelf maken, maar ik heb deze keer voor kant-en-klaar gekozen.

Koken volgens de 5 elementen doe je zo:
– Voeg de ingrediënten toe in de juiste volgorde
– Roer en wacht even na elk ingrediënt

Ingrediënten (4 personen)
1 knolselder
150 ml water
500 g biefstuk
800 g pommes duchesse
1/2 citroen
tijm
rozemarijn
gember
1 el honing
zwarte peper

Bereiding
Schil de knolselder en snij hem in blokjes. Zet een grote pot op het vuur, doe er wat plantaardige olie in, voeg de knolselder eraan toe. Doe er flink wat zwarte peper bij. Voeg 150 ml water toe. Roer goed na elk ingrediënt. Voeg een vleugje citroensap toe. Doe er een beetje tijm bij. Zet het vuur lager en laat stoven. Na een tiental minuten roer je de knolselder goed om. Voeg 1 el honing toe. Doe er wat gember (bij voorkeur geraspte, ongeschilde biologische gember) en als je wat extra zwarte peper wil toevoegen, doe je dat nu. Een beetje zout erbij. Nog wat citroensap en tot slot de rozemarijn. Laat stoven tot de knolselder gaar is. Intussen bak je de biefstuk met een beetje zout en zwarte peper. Bak de pommes duchesse volgens de instructies op de verpakking. Smakelijk!

Een woordje uitleg
Knolselder behoort tot de categorie aarde en is koel. Doordat je verwarmende kruiden gebruikt (tijm, rozemarijn en peper) en een ‘yangiserende’ (verwarmende) trage kookmethode, heeft deze gestoofde knolselder een licht verwarmend effect. De 5-elementen-cyclus wordt tweemaal doorlopen. Het laatst toegevoegde ingrediënt is rozemarijn, dat tot de categorie vuur behoort. Het hart en de dunne darm zullen dus extra ondersteund worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s