Deze traditionele Chinese kruiden zijn heilzaam voor de nieren. Gebruik TCM-kruiden nooit op eigen houtje. Overleg altijd met je TCM-therapeut of acupuncturist.

Kleine adukibonen (Tzik Siu Dou oftewel Chì Xiǎo Dòu), niet te verwarren met de dikkere adukibonen die je gemakkelijk kan vinden in de biowinkel. De kleine boontjes hebben een vochtafdrijvende werking, terwijl de gewone adukibonen dat niet hebben. Beide soorten zijn neutraal (niet yin of yang). De kleine rode bonen mogen niet gebruikt worden bij yin-deficiëntie. Ze verbeteren de bloedsomloop, bevorderen het urineren, ontgiften en verdrijven etter. Ze zijn nuttig bij oedeem en karbonkels. Volgens de 5-elementen-theorie zijn ze zowel zuur als zoet. Doordat ze zuur zijn, bevorderen ze de spijsvertering en kunnen ze diarree en overmatig zweten tegengaan. Doordat ze zoet zijn, helpen ze het lichaam ook te ontgiften en Qi en bloed te vormen. Gebruik maximaal 15 g per dag en vermijd langdurig gebruik.

Parelgerst is goed voor de nieren en de milt. Dit graan tonifieert Qi, bloed en de sappen (yin). Het bestrijdt vochtigheid (damp), wateraccumulatie en werkt ontgiftend. Het is koel en zowel zout als zoet. Parelgerst is goed voor de milt, maag, longen, blaas, pancreas en galblaas. Dit graan bevordert de waterhuishouding en het urineren. Het kan verlichting bieden bij pijnlijk urineren en oedeem. Parelgerst is ontstekingsremmend en kan gebruikt worden bij reumatoïde artritis. Dit graan is in verschillende vormen verkrijgbaar, die telkens een ietwat verschillend effect hebben. Gebruik maximaal 15 g per dag. Niet geschikt voor zwangere vrouwen.

Tuinbonen zijn goed voor de maag, milt en nieren. Ze zijn neutraal en zoet. Tuinbonen bestrijden vochtigheid (damp), helpen om gifstoffen te verwijderen en verminderen zwelling. Verwerk tuinbonen in een gerecht of maak een afkooksel van 30 g gedroogde tuinbonen.

Gojibessen versterken de nieren en de lever. Ze zijn heilzaam bij yin-deficiëntie. Extreme yin-deficiëntie manifesteert zich vaak als een burn-out. Gojibessen zijn rijk aan ijzer. Eet ze dus niet bij je yoghurt, want dan remt het calcium de ijzeropname af. Je kan er een infusie van maken, bijvoorbeeld met kamillethee. Gebruik niet meer dan 1 tl gojibessen per dag.

Recept: afkooksel van kleine adukibonen, gedroogde parelgerst en bereide parelgerst.
Deze combinatie is uitstekend om de werking van de nieren en de vochtafscheiding te bevorderen.

Ingrediënten
– 15 g gedroogde kleine adukibonen (small red beans, Tzik Siu Dou)
– 15 gedroogde parelgerst (dried pearl barley, San Yi Mite)
– 15 g bereide parelgerst (prepared pearl barley)
– 750 ml water

Bereiding
Spoel de ingrediënten goed schoon. Laat de kleine adukibonen en de gedroogde parelgerst 30 minuten weken. Spoel nogmaals en kook de boontjes en de beide soorten parelgerst 20 minuten in 750 ml water. Je kan ook minder water gebruiken. Dan krijg je een meer geconcentreerd afkooksel.