Het kookvocht van adukibonen (Aziatische zoete rode bonen) werkt vochtafdrijvend, versterkt de niermeridiaan en helpt om af te vallen. Adukithee kan tijdens de zwangerschap veilig gebruikt worden vanaf de vijfde maand.

Recept

Ingrediënten: droge adukibonen en water
Bereiding:

  • Spoel de adukibonen en verwijder de bonen die beschadigd zijn of donkere vlekken vertonen.
  • Laat ze een nachtje (minstens 8 uur) weken in water. Ze zetten behoorlijk uit, kies dus een grote pot en voorzie voldoende water. Ongeveer 3 keer het volume van de bonen zou moeten volstaan.
  • Giet het water af en voeg vers water toe. Je kan ook wat kombu-algen toevoegen om de voedingswaarde nog verder te verhogen. Laat de adukibonen 20 minuten koken op een zacht vuurtje. De bonen zijn op dit moment nog niet gaar, maar je thee is wel klaar. Giet de thee af. Voeg vers water toe en laat de adukibonen nog 25 à 40 minuten koken.
  • De adukibonen kan je gebruiken als vleesvervanger, bv. in gebakken rijst, of verwerken in desserts, bv. glutenvrije brownies. Hier vind je mijn recepten.

Zwangerschap

Adukibonen zijn een fantastisch superfood voor zwangere vrouwen. Ze hebben een vochtafdrijvend effect en zijn rijk aan vezels, foliumzuur en proteïnen. Vanaf de vijfde maand van de zwangerschap kan je regelmatig een kopje adukithee drinken als je last hebt van gezwollen enkels. Overdrijf er echter niet mee, want adukibonen zijn verwarmend (‘yang’). Als er te veel hitte in je lichaam is, zijn de symptomen een snelle, sterke hartslag, een rood gezicht, een geel laagje op de tong, uitslag op de huid, nervositeit, puistjes en het gevoel dat je het altijd te warm hebt. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde is het essentieel dat yin en yang in balans zijn om complicaties tijdens de zwangerschap te vermijden. Hier lees je meer over verwarmende en verkoelende voeding.

Vermageren

Adukibonen zijn rijk aan vezels, hebben een vochtafdrijvend effect en zorgen snel voor een verzadigd gevoel. Adukithee is een uitstekend hulpmiddel om af te vallen. Je kan de adukibonen zelf ook gebruiken als vleesvervanger. Ze bevatten 128 kilocalorieën per 100 g. Let op dat je de thee afgiet voordat de boontjes stukgaan, anders komen de koolhydraten in de thee terecht. Aangezien deze thee verwarmend (yang) is, drink je er best niet te veel van, vooral als je symptomen opmerkt van te veel hitte in het lichaam (zie hoger).

Niermeridiaan versterken

In onze veeleisende westerse maatschappij lijden veel mensen aan een verzwakte niermeridiaan. De symptomen zijn: angst, onzekerheid, vermoeidheid, hoofdpijn, verminderde vruchtbaarheid, duizeligheid, vergeetachtigheid, moeite om los te laten, in het verleden leven, gebrek aan empathie en creativiteit. Oorzaken zijn te veel stress, onevenwichtige voeding, chronische ziekte, zwangerschap. Een acupuncturist of Traditionele Chinese dokter kan bij jou de juiste diagnose stellen en een passende behandeling voorstellen. Adukithee is alvast een goed hulpmiddel bij zwakke nierenergie. Het is belangrijk dat je de thee warm drinkt. Voeg eventueel wat honing of maïssiroop en kaneel toe. Geraffineerde suikers zijn niet goed als je nierenergie zwak is. Kaneel is heet (yang) en versterkt het verwarmende effect van de thee. Je kan hem een paar dagen bewaren in de koelkast, maar warm hem op op op de kookplaat voor een optimaal verwarmend effect. Voeding die uit de microgolfoven komt, is wel warm, maar heeft niet het gewenste energetiserende effect. Daarnaast kan je ook gemberkompressen gebruiken om de nieren te ontgiften. In de bijnieren worden stresshormonen aangemaakt. Een flinke detox van de nieren helpt om te ontstressen. Hier lees je er alles over.

Lees meer over adukibonen en waar je ze kan kopen op deze pagina.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s